CULTURĂ ȘI ISTORIE CULTURALĂ

Distribuie pe:

Un oraș ca Reghinul, cu o dinamică culturală de excepție, trebuia să-și găsească cronicarul.

Faptul de cultură, în amplitudinea și substanța sa, rămâne o vreme în memoria colectivă, dar apoi el dispare... în negura timpului, în negura uitării.

La Reghin, singura localitate din județul Mureș care beneficiază de astfel de „servicii" cronicărești, faptele de cultură, privite în ansamblul lor, rămân în adevărata lor dimensiune prin aportul unui slujitor al culturii mureșene, dr. Florin Bengean, care și-a asumat „de bună voie și nesilit de nimeni" condiția de „mărturisitor".

Niciun eveniment de cultură important nu îi scapă lui Florin Bengean. Cu rigoare și minuțiozitate sunt consemnate toate datele care definesc evenimentele, acestea fiind mai întâi ilustrate în paginile cotidianului „Cuvântul liber", ca apoi, pentru o mai eficientă „arhivare", ele să fie adunate între coperți de carte.

„File(le) de cronică culturală reghineană" și-l propun să devină un document de epocă, unul care argumentează o dată în plus că acești ani nu sunt ilustrați doar de dispute politice, cele mai vizibile și cele mai agresive, nici doar de probleme economice ori de natură socială, ci că există și o componentă, definitorie, cea culturală, cu atât mai importantă cu cât adversarii, concurenții ei sunt tot mai mulți și tot mai ofensivi.

Ceea ce demonstrează acest volum, totodată, e că, în diversitatea ei, viața culturală reghineană are o dominantă care se poate distinge de oricine e de bună credință, cu ochiul liber: biblioteca, prezentă nu doar prin activitatea sa curentă, cotidiană, de dialog cu iubitorii de carte, ci activă, și prin inițierea unor proiecte, programe, acțiuni culturale - literare și artistice.

Când parcurgem sumarul acestor „File de cronică culturală reghineană", chiar asta ne frapează: cât de racordată este la nevoia noastră de cultură, Biblioteca Municipală „Petru Maior" din Reghin, atentă la tot ceea ce merită adus în orizontul de întâlnire culturală, prin simpozioane, conferințe, concerte, prezentări de apariții editoriale, lansări de carte, întâlniri cu cititorii, vernisaje, excursii culturale, aniversări, sărbători de peste an - o instituție de instituții, am putea spune.

Nu e surprinzător, de aceea, să constatăm că i-au fost mereu alături instituții județene reprezentative, dar și faptul că personalități culturale de marcă i-au trecut pragul.

În rezonanță cu activitățile bibliotecii, sunt și parteneriatele sale cu bisericile reghinene, într-o gestionare substanțializată a evenimentelor de factură religioasă.

Dr. Florin Bengean scrie cu decență despre toate aceste evenimente, nu se lasă prins în beția superlativelor, ci, cu eleganță, obiectivitate, scrie ca un veritabil cronicar-jurnalist.

De aceea, filele sale de cronică culturală își sporesc valoarea informativă și documentară.

Reghinul, într-o proiecție monografică, e de neimaginat fără contribuția dr. Florin Bengean, care nu e singulară și nu e circumstanțială.

De o bună bucată de vreme, Reghinul are în dr. Florin Bengean o bună și potrivită achiziție, nu doar pe termen scurt, ci ne permitem să privim în depărtare, pe termen lung, având în vedere preocupările sale cărturărești, spiritul de inițiativă și capacitățile sale organizatorice.

Într-o anume măsură, dr. Florin Bengean calcă pe urmele ilustrului înaintaș Vasile Netea, amândoi descendenți de la Deda, localitate care-și „adjudecă", prin cei doi, cele mai valoroase nume pe care le-a dat de-a lungul istoriei sale.

Lasă un comentariu