CARTEA REGĂSIRII

Distribuie pe:

„File din istoria Liceului Deda. Oameni și fapte" este, înainte de toate, o carte a regăsirii sub cupola unei școli care a dat nume de prestigiu în toate domeniile de activitate, în ultimii săi șaizeci de ani de existență.

Această carte, dincolo de statistici, tabele, este totodată o întoarcere a privirii înapoi cu bucurie și nostalgie a multora dintre cei care i-au adus faimă Liceului din Deda.

În istoria școlilor mureșene, acesta este un demers singular prin modul de abordare și prin felul în care aduce sub același ideal dascăli și elevi, ideal al regăsirii în numele educației, formării, modelării unor destine.

Timp de șaizeci de ani, pentru mulți, toate drumurile au dus spre această școală și toate drumurile au plecat de aici, spre orizonturi de vise, speranțe, ambiții.

Dincolo de cifre, în această carte e vorba însă de destine, într-o sumă a acumulărilor succesive, continue.

Generație după generație au găsit în Liceul din Deda casa lor cea bună pentru a se descoperi pe ei cu daruri, haruri, cu capacități prin care au fost sporiți talanții pentru fiecare în parte.

Între toate documentele Liceului din Deda, acesta este cel mai important, singurul care este al tuturor. Între toate documentele personale, diploma absolvirii acestui liceu ocupă un loc de cinste, protejat.

Iar arhiva școlii dedene își consolidează importanța printr-o lucrare care îi reprezintă pe toți deopotrivă: instituție, dascăli, elevi, părinți, societate.

În același timp, prin aceste file de istorie a unei școli, profesorul Gheorghe Dărăban și-a mai dovedit încă o dată clasa de dascăl exemplar.

Lasă un comentariu