„Intervenție extraordinară" a președintelui Germaniei. „Vânătoarea" a început! „Primarul prorefugiat" - înjunghiat

Distribuie pe:

Încercarea de formare a coaliției guvernamentale „Jamaika" (negru-galben-verde), după o lună de discuții, zi și noapte, între Uniunea creștină, liberali și ecologiști, a eșuat lamentabil în controverse, sub privirea neputincioasă a cancelarului Germaniei, Angela Merkel, care a moderat ultima săptămână a mascaradei".

Câteva dintre temele abordate:

- promulgarea legii de imigrare după „criterii canadiene";

- schimbarea statutului de azilant și limitarea fluxului de refugiați: Diferență între imigrant și azilant.

- probleme ecologice, introducerea electromobilității, renunțarea la motoarele cu ardere internă (în faza I - Diesel), limitarea producției de cărbuni, etc.

- pensiile și limita de vârstă (actual - 67 ani)

- probleme de politică externă;

Refuzul președintelui S.P.D. „O maestră a înscenărilor" este Merkel, spune Schultz, politicianul social democrat care i-a blocat drumul spre „Grosse Koalition" (Groko), Marea Coaliție între Uniunea Creștină și Partidul Social Democrat, varianta optimă probată de „kancelară" în două legislaturi anterioare (2005, 2013). Martin Schultz participă în aceste zile la manifestațiile antiguvernamentale ale sindicatelor I. G. Metall, „Siemens"-ul desființând câteva mii de locuri de muncă. Nu este un caz izolat, cu toată situația stabilă și creșterea economică bună a celei mai puternice forțe industriale ale Europei. Pe lângă firmele care intră succesiv în faliment apar și cazurile de corupție a marilor patroni - „mogulii". Unul dintre ei este șeful lanțului de magazine mixte Schlecker, care și-a însușit înainte de a intra în insolvență câteva milioane de Euro. A fost condamnat la 5 ani de detenție, împreună cu fiica și fiul, participanți la afacere, fiind nevoit să ramburseze această sumă amplificată. În această privință, autoritățile germane sunt eficiente și acționează cu promptitudine. Îmbogățirea magnaților (excesivă) a determinat pomperizarea clasei de jos. Din acest punct de vedere și, nu numai, critica adresată capitalismului de Schultz este absolut justificată.

În acest timp, Angela Merkel, care a fost nevoită să-și anuleze o serie de „termine" (programări) a reușit să facă o vizită scurtă în Coasta de Fildeș oferind (risipind) 360 de milioane africanilor pentru „reconstrucție". Nu e de mirare că, în aceste condiții, partidul de extremă dreaptă (A.F.D.) îi reproșează: „Tu nu mai ești kancelara noastră, ci a altora!".

Clasa politică tânără germană - Jusos (S.P.D.) intră în acest context în acțiune; situându-se în spatele președintelui Schultz, refuză categoric coaliția „Groko". Se aud voci tinere și în cadrul Uniunii care cer „decapitarea Majestății Sale" (12 ani de domnie fiind de ajuns). Iar tânărul Lindner (mai tânăr decât Grindeanu) șeful liberalilor, cel care a readus partidul cu mare succes în Bundestag (Parlament), comite o „crimă de lesmaiestate" părăsind coaliția Jamaikană surprinzător în ceasul al XII-lea, renunțând la viitoarea funcție de ministru: „Decât să guvernăm fals, mai bine ne lipsim!".

Vânătoarea a început. „Îi vom vâna pe Merkel și ocoliții ei oriunde se vor ascunde", declara, după succesul din alegeri, șeful AFD: Zilele trecute „primarul proazilant" din Altena (Westfalia de Nord), Andreas Hollstein a fost înjunghiat în plină zi de către un neamț. Un cetățean curajos a reușit să-l salveze, primarul fiind ulterior spitalizat. Politicianul german fusese decorat de A. Merkel pentru faptul că, din exces de zel, a depășit cota admisibilă de refugiați. Atentatorul este un șomer care și-a pierdut casa proprie, locuind acum într-un spațiu fără lumină și apă.

Președintele Germaniei F. W. Steinmeier (fost S.P.D.) un politician de mare experiență (fost vicecancelar și Min. de Externe), cel care a sprijinit intrarea României în UE., face al III-lea apel consecutiv în această săptămână pentru găsirea unui consens. Deși adversari politici, Merkel și Steinmeier au constituit un bun tandem politic în cadrul Groko. Ultima întâlnire dintre președinte și Schultz pare să-l fi înmuiat pe acesta din urmă, care a promis inițial electoratului că nu va intra în Marea Coaliție sancționată de german cu - 14% (Uniunea - 8%, S.P.D. - 6%). Pe de altă parte această variantă își menține în continuare majoritatea.

Germanii și, nu numai ei, se desprind greu de partidele istorice tradiționale.

Lasă un comentariu