Omul, Timpul și... Mâncarea

Distribuie pe:

„Îl cauți pe Dumnezeu? Atunci privește-L în om. Divinitatea se manifestă în om mai mult decât în orice alt obiect sau ființă". „DUMNEZEU ESTE ÎN TOȚI OAMENII, DAR NU TOȚI OAMENII SUNT ÎN DUMNEZEU. ACESTA ESTE MOTIVUL SUFERINȚEI LOR".

- „Iubește toate ființele! Nimeni nu este altceva decât un alt aspect al tău. Dumnezeu este pretutindeni, și nimic nu există fără de Dumnezeu".

- „TOT ASTFEL CUM O LAMPĂ NU POATE ARDE FĂRĂ ULEI, NICI OMUL NU POATE EXISTA FĂRĂ DUMNEZEU".

Ramakrishna (1836-1886), A fost unul dintre cei mai mari mistici indieni ai secolului al XIX-lea. De mic copil a trăit experiențe extatice, ceea ce a făcut ca tatăl său să-l dea la o școală specială, spirituală. Deși nu era prea interesat de școală, era preocupat în această perioadă de caracterele sfinților și eroii spirituali. Studiază pe lângă specificul religios local, islamul și creștinismul.

***

„Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi folosesc. Toate îmi sunt îngăduite dar nu toate zidesc. Nimeni să nu caute ale sale, ci fiecare pe ale aproapelui.

Mâncați tot ce se vinde în măcelărie, fără să întrebați nimic pentru cugetul vostru. Căci al Domnului este pământul și plinirea lui. Dacă cineva dintre necredincioși vă cheamă pe voi la masă și voiți să vă duceți, mâncați orice vă este pus înainte, fără să întrebați nimic pentru conștiință.

Ori de mâncați, ori de beți, ori altceva să faceți, toate spre slava lui Dumnezeu să le faceți. I Corinteni 10, 23-27, 31

I CORINTENI, este întâia epistolă a Sf. Pavel către corinteni și a treia din epistolele pauline. Majoritatea covârșitoare a criticilor contemporani este în favoarea autenticității epistolei. Capitolul 13, care descrie dragostea creștină, este unul dintre cele mai frumoase pasaje biblice.

***

„Se spune că timpul trece. Timpul nu trece niciodată. Noi trecem prin timp. Prețuiește fiecare moment pe care ți-l dă Dumnezeu! Amintește-ți că timpul nu așteaptă pe nimeni. Ieri este istorie, mâine este mister, azi este un dar de la Dumnezeu. Timpul mă face să prețuiesc veșnicia. Cred în Dumnezeu, așa cum cred în răsăritul Soarelui. Nu pentru că îl văd, ci pentru că văd tot ce atinge."

Clive Staples Lewis (1898-1963), scriitor erudit britanic, autor de studii de literatură medievală, pentru lucrările sale de apologetică creștină și de ficțiune, îndeosebi pentru cronicele din Narnia, profesor, cercetător.

P.S. „Frații mei! Când vă adunați să mâncați, așteptați-vă unii pe alții. Iar dacă cuiva îi este foame, să mânânce acasă, ca să nu vă adunați spre osândă" (pedeapsă, greșeală, ispită, motiv de ceartă) 1 Corinteni 11, 33-34.

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

 

Lasă un comentariu