Tensiunile de la Kiev - „bomboana de pe coliva" încrederii mondiale???

Distribuie pe:

În urmă cu doi ani, în februarie 2015, presa internațională anunța, cu mare tărăboi, faptul că fostul președinte Georgian, Mihail Saakașvili, fusese numit consilier al președintelui ucrainean, Petro Poroșenko, având misiunea de a ajuta la reformarea țării afectate de conflictul între Kiev și rebelii proruși din Estul țării".

Lui Mihail Saakasvili, în vârstă de 47 de ani pe atunci, i se încredința, astfel, conducerea Consiliului consultativ internațional pentru reforme. Sfetnicul cel mai important, așadar! Funcție de mare importanță și încredere. „Mihail va deveni un reprezentant al Ucrainei în străinătate și, în același timp, un reprezentant al comunității internaționale în Ucraina", preciza Petro Poroșenko, citat în comunicatele de presă.

La rândul său, Saakașvili declara că ucrainenii merită un viitor mai bun, fără corupție și nedreptăți: „Nu putem câștiga dacă nu construim astăzi o nouă Ucraină și nu introducem noi reforme".

Gestul lui Poroșenko avea să suscite controverse în rândul ucrainenilor, unii susținând că „ Mișka ăsta (n.n. - Mihail Saakașvili), pe lângă că este mâncător de cravate notoriu (la nervi), figurează și pe lista de urmăriți internaționali a Interpol…"; „Alt expert în războaie cu Rusia. Să nu uităm că șarpele ăsta a lansat un atac în Osetia de Sud exact în ziua deschiderii jocurilor olimpice în Beijing..."; „Ar fi bun de bucătar-șef. Știe să asorteze cravatele cu diferite sosuri și muștaruri; astfel devin delicioase. În rest, e expert în bombardament de noapte asupra civililor; probabil că Poroșenko l-a exersat numai pe ăla de zi…"; „Ce mizerie! Ăștia de la Kiev e clar că funcționează pe dolari grei, altfel nu se pot explica asemenea decizii schizofrenice....". Alții susțineau că, dimpotrivă, „L-am auzit vorbind pe NPR (radioul public american), și este un tip foarte coerent și interesant. (…) A ținut și cursuri la universități de aici, pe teme privind Europa de Est. O decizie inspirată a lui Poroșenko."

Mare prietenie, mare! Nu peste mult timp, Saakașvili este numit guvernator al regiunii Odessa.

Povestea e mai lungă. În fine, cum altfel nici nu se putea, „nu e bine când e bine" și își vâră Sarsailă coada! Dă dihonia între marii prieteni așa de tare, încât, în luna iulie a acestui an, Poroșenko îi retrage cetățenia, iar ucrainenii se pregătesc de proteste în Maidan (un fel de Piață a Universității, în Kiev, unde se petrec întâmplările lor publice). Potrivit tv9.md., mii de ucraineni revoltați își anunțaseră atunci participarea la mitingul de pe Maidan, pentru susținerea lui Saakașvili, antirus convins, devenit, pe neașteaptate, apatrid.

Enervat, acesta „dă cărțile pe față" afirmând că „liderul PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc, și președintele ucrainean, Petro Proșenko, lucrează împreună și, în timp ce se declară antiruși, cei doi colaborează minunat cu partenerii lor de la Moscova, ambii având aceleași scopuri. Și asta pentru că ambii sunt din același aluat ca oligarhii lui Putin, și nu se simt confortabil în Europa, ci în așa-zisa «lume rusească»". În opinia sa, citată de jurnal.md., „Poroșenko vrea să obțină în Ucraina ceea ce a obținut Plahotniuc în RM: control asupra presei, puterii și business-ului".

Cunoștea el bine, multe dedesubturi, direct de la sursă: „În Moldova există puterea unui oligarh care decide tot. Pentru Poroșenko, Plahotniuc este un exemplu de urmat, fiindcă el vrea să facă același lucru în Ucraina - să controleze toată puterea, mass-media și mediul de afaceri", a declarat Saakașvili, la TV8. Oligarhii sunt peste tot la fel, ei mereu se înțeleg. (…) Eu lupt cu toți oligarhii din spațiul post-sovietic. Mie îmi e indiferent că acest oligarh se numește Plahotniuc, Ivanișvili sau Ahmetov. Oligarhii sunt peste tot la fel, ei mereu se înțeleg. Trebuie să terminăm cu toți oligarhii din spațiul post-sovietic și asta se va întâmpla neapărat. Eu cred că acest val va începe cu Ucraina, dar va cuprinde și celelalte țări. Este necesară o luptă comună împotriva oligarhilor, care dețin procuraturi, organe judiciare și majorități parlamentare. De ce eu mă lupt în Ucraina? Fiindcă cred că pentru Georgia este foarte important ceea ce se întâmplă în Ucraina, iar pentru Moldova este crucial ce se va întâmpla în Ucraina", a punctat Saakașvili.

Fost președinte al Georgiei din 2008 până în 2013 și guvernator al provinciei ucrainene Odesa din mai 2015 până în noiembrie 2016, Saakașvili devenea, și este și în prezent, apatrid. „Țara sa de origine i-a retras prima cetățenia, iar în iulie anul acesta Ucraina a luat o măsură similară, în urma acuzațiilor sale la adresa președintelui ucrainean, Petro Poroșenko, despre care a spus că își jefuiește poporul.

Pe 10 septembrie, Saakașvili a reușit să intre în Ucraina ca pieton, după ce autoritățile de la Kiev i-au interzis accesul din Polonia cu autobuzul și cu trenul. Susținătorii săi au forțat un cordon de militari și l-au tras pe teritoriul ucrainean. Ulterior, fostul șef de stat s-a cazat la un hotel din Lvov, unde i s-a comunicat că a fost pus oficial sub acuzare pentru trecerea ilegală a frontierei.

În Georgia, împotriva sa sunt în curs proceduri judiciare în patru dosare de corupție, iar autoritățile de la Tbilisi doresc să îl aducă în fața instanței".

Fapt este că, ieri dimineața, ușa casei lui Mihail Saakașvili - devenit lider al Mișcării Forțelor Noi - a fost spartă de forțele de securitate din Kiev, care au făcut percheziții la locuința acestuia. „În timpul percheziției, Saakașvili a reușit să iasă din apartament și să se urce pe acoperișul blocului, de unde s-a adresat unei mulțimi de simpatizanți ai partidului său, cerându-le să nu răspundă provocărilor. El a spus că forțele de ordine vor să-l răpească, la ordinul președintelui Petro Poroșenko, și să-l extrădeze în Georgia, unde la putere se află un «oligarh pro-Putin»". Conform imaginilor difuzate de postul de televiziune NewsOne, simpatizanții lui Saakașvili s-au încăierat cu forțele de ordine și au fost auzite focuri de armă. Fostul lider de la Tbilisi, care, din aliat al președintelui Poroșenko a devenit adversar al acestuia, a fost băgat într-o dubă a poliției, urmând să fie transportat la parchet. Peste 100 de simpatizanți ai lui Saakașvili au încercat să blocheze accesul mașinii poliției în care se afla acesta. Mulțimea a reușit să-l elibereze.

După a fost scos cu forța din duba poliției, Mihail Saakașvili a îndemnat oamenii să iasă în centrul capitalei ucrainene, pentru a cere demisia președintelui Petro Poroșenko: „Îndemn toți kievenii să iasă astăzi în stradă și să se adune pe Maidan, pentru a începe un proces pașnic de eliberare a Ucrainei de sub Poroșenko și banda sa de Medvedciuk, Ahmetov și alți oligarhi. Nu vă fie frică — ei trebuie să se teamă de noi! Nu noi trebuie să fugim, ci ei trebuie să fugă!", a declarat Saakașvili.

La ora redactării acestui material, mulțimea susținătorilor lui Saakașvili se îndrepta spre clădirea Radei Supreme.

În replică, tot marți, 5 decembrie, procurorul general al Ucrainei, Iuri Luțenko, a dat publicității o interceptare a discuției dintre Saakașvili și oligarhul Serghei Kurchenko, urmărit penal de autoritățile ucrainene. Potrivit lui Luțenko, Mihail Saakașvili ar fi fost actorul principal al unei „conspirații puse la cale de Moscova" și FSB, împreună cu oligarhul Kurchenko și fostul președinte Viktor Ianukovici. Potrivit scenariului descris de procuror, Saakașvili intenționa să realizeze o lovitură de stat. Să sperăm că situația nu va escalada, fiindcă exact încă un Maidan mai lipsea Europei și lumii.

Este îngrijorător, nu doar pentru visătorii din țara vecină, care sperau în reinstalarea unui climat de pace și normalitate în țara sleită de conflicte, dar și pentru întreaga lume civilizată, care pricepe că situația Ucraina este încă un „dop" în calea așezării unor relații de normalitate între puternicii lumii, care ne pot întoarce viețile pe dos tuturor.

„Sancțiunile impuse de SUA împotriva Rusiei vor fi ridicate doar după soluționarea problemei ucrainene - a declarat noul ambasador american în Federația Rusă, John Huntsman. - Au fost impuse multe sancțiuni nu numai de către Statele Unite, ci și de către Europa, din cauza situației din Ucraina. Dacă vom putea rezolva problema legată de Ucraina, dacă ajungem la acorduri care să convină ambelor părți, vom obține un rezultat pozitiv" - a explicat diplomatul, citat de Rador, adăugând că acest lucru va necesita eforturi serioase în vederea rezolvării aspectelor divergente.

„Ucraina este esențială pentru restabilirea relațiilor noastre cu Moscova", a declarat el, într-un interviu acordat ziarului rus „Vedomosti", precizând că unul dintre motivele răcirii relațiilor dintre cele două țări a fost ingerința Moscovei în alegerile prezidențiale din SUA în 2016: „Nu aș vrea să evidențiez o singură cauză, dar trebuie să spun că amestecul în alegerile prezidențiale americane din 2016 a jucat un rol important. Cred că Rusia subestimează impactul pe care l-a avut aceasta atât asupra alegerilor în sine, cât și asupra persoanelor interesate de scrutin, care urmăreau procesul electoral. În politica americană, sistemul de alegere a șefului statului este sacru. Și pentru noi este important să credem că acest sistem se bazează pe încredere și corectitudine. Orice încercare de a submina acest sistem va fi privită drept o încălcare extrem de inadecvată și supărătoare".

Hm!

„Înainte de aceasta, însă, situația din Ucraina a cauzat deteriorarea relațiilor dintre SUA și Rusia - a explicat John Huntsman. - Amestecul (în alegeri) s-a adăugat în coșul de neîncredere. Și nu vom reuși să ieșim decât după ce vom înțelege motivele care ne-au adus aici, și decât după ce ne vom ocupa de ele", a adăugat ambasadorul, recunoscând că „încrederea dintre Rusia și SUA este zero". „Încrederea este o condiție prealabilă pentru conlucrare și progresul în relațiile dintre oameni și între țări. Fără încredere nu se poate face nimic", a reiterat șeful misiunii diplomatice americane la Moscova, subliniind că un progres privind dosarului Ucraina ar putea conferi un impuls relațiilor bilaterale ruso-americane. „Ucraina este esențială pentru restabilirea relațiilor noastre cu Moscova", a insistat Jon Huntsman, în contextul în care reprezentantul special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, sublinia recent, în publicația „Politico", necesitatea desfășurării unei adevărate operațiuni de menținere a păcii în Ucraina, întrucât acordurile de la Minsk nu mai funcționează, apreciind că ultimele sale discuții cu emisarul președintelui rus, Vladislav Surkov, au reprezentat un pas înapoi.

Da, din păcate, foarte multe lucruri nu funcționează cum ar trebui. În timp ce redactam editorialul, a venit, ca un trăsnet, știrea morții ultimului rege al României, Mihai I. Să-l ierte Dumnezeu, așezându-l în neuitare și veșnică lumină!

Începem o nouă istorie!

Lasă un comentariu