Un pas spre înțelegere și bună conviețuire - Hora Unirii a răsunat pentru întâia oară în centrul Comunei Corunca, de Ziua Națională a României!

Distribuie pe:

În dimineața zilei de 1 Decembrie 2017, pe o ploaie măruntă si o vreme mohorâtă ce îndemna mai degrabă la melancolie și meditație tăcută, aproximativ 200 de persoane îmbrăcate în straie de sărbătoare ornate cu cocarde în piept și cu steaguri tricolore în mâini, locuitori ai comunei Corunca și invitații acestora, printre care și un număr însemnat de oficialități, au participat la ceremonia organizată în cinstea Zilei Naționale a României. Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, evenimentul programat a avea loc începând cu ora 9.00 în piața centrală a comunei, a fost mutat în ultimul moment în incinta Căminului Cultural.

Într-o atmosferă de mare încărcătură emoțională și speranță, ceremonia a fost deschisă de către îndrăgitul solist de muzică populară Ovidiu Furnea, prin intonarea Imnului Național al României. Întreaga sală, asemeni unui uriaș cor, a intonat din tot sufletul primele strofe ale imnului. Preacucernicul părinte, Man Gabriel, îndrumătorul spiritual al comunității românești din Corunca, a întărit solemnitatea momentului printr-o scurtă slujbă de pomenire adaptată momentului, în cinstea celor care s-au jertfit pentru reîntregirea țării.

Dl primar Takács Szabolcs, înfășurat în eșarfa tricoloră și vizibil emoționat, a transmis un mesaj de felicitare tuturor locuitorilor comunei Corunca. Din partea Instituției prefectului a luat cuvântul dl subprefect Nagy Zsigmond, iar la finalul ceremoniei a depus o coroană de flori din partea Guvernului României. Consiliul Județean Mureș a fost reprezentat la eveniment prin dl vicepreședinte Alexandru Cîmpeanu. Din rândul invitaților au mai luat cuvântul dl senator Cristian Chirteș, dna consilier județean prof. dr. Nadia Șandor Rață și dl prof. Constantin Bogoșel, vicepreședintele Societății de Științe Istorice din România, Filiala Mureș. Din partea Consliului Local al comunei Corunca a luat cuvântul dl consilier local Răzvan Popa, iar din partea Școlii Gimnaziale „Tholdalagi Mihaly" din Corunca a prezentat o alocuțiune dna Szekely Hajnal, profesor de istorie.

Sub îndrumarea doamnei educatoare Corina Daniela Rațu, a doamnei învățătoare Maria Negură și a doamnei profesoare Székely Hajnal, preșcolarii de la secția română, elevii claselor I-IV secția română și V-VIII secția maghiară, au prezentat un spectacol omagial dedicat zilei de 1 Decembrie. Cea mai emoționantă parte a spectacolului a fost cea în care elevii maghiari au recitat pe rând, cu mult patos, câte o strofă din poezia eminesciana „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie". Spectacolul artistic a continuat cu un recital de muzică patriotică susținut de solistul de muzică populară Ovidiu Furnea.

Ca prin minune, la sfârșitul ceremoniei ploaia a încetat, astfel încât după depunerea coroanelor de flori din partea Primăriei Corunca și a Instituției Prefectului, pe piedestalul amplasat lângă troița din centrul comunei, toți participanții, români și maghiari deopotrivă, au încins o horă a unirii și prieteniei, ocupând practic întreaga piață centrală din fața Căminului Cultural. Din difuzoarele boxelor amplasate de organizatori au mai răsunat câteva hore populare după care cei prezenți au fost invitați să servească câte un pahar de ceai fierbinte, câte o felie de cozonac din partea comitetului de organizare, dar și câte un pahar de palincă din partea invitaților.

Inițiatorii organizării ceremoniei, consilierii locali Daniel Cheșa, Răzvan Popa și Elvira Oltean, cei care au solicitat administrațiilor publice locale și județene, în mod repetat, organizarea unei manifestări dedicate Zilei Naționale a României și în comuna lor, au ținut să le mulțumească tuturor colegilor consilieri care au aprobat în unanimitate organizarea acestui eveniment. Sunt adresate în egală măsură mulțumiri și primarului Takács Szabolcs, viceprimarului Lászlo Sándor care s-au implicat, dând dovadă de foarte mult entuziasm, consilierilor locali Szitai Sándor și Márton Irma pentru implicarea în organizarea evenimentului. Reușita acestui eveniment dovedește colaborarea fructuoasă între cei trei inițiatori, consilieri locali ce reprezintă comunitatea românească din Corunca, indiferent de orientarea politică și care trec peste orice disensiune când e vorba de interesul național.

Concluzia pe care o putem trage în urma acestui eveniment este că relațiile de bună conviețuire dintre locuitorii români și maghiari ai comunei Corunca sunt pe calea cea bună, așa cum îi stă bine unei comunități responsabile și interesate de propriu-i destin, cel al bunei înțelegeri și conviețuiri. Atitudinea autorităților publice locale din Corunca, de a respinge îndemnul la boicotarea Zilei Naționale a României promovat de unii politicieni iresponsabili, este pe deplin lăudabilă și dovedește că interesul local, cel de asigurare a unei conviețuiri în armonie și respect reciproc, primează în fața diversiunilor politice promovate de propagandiști în goana după capital electoral. În comuna Corunca intrarea în anul Centenarului Marii Uniri a fost un succes.

Rezumat din discursurile oficialităților

Dl primar Takács Szabólcs: „Sărbătorim împreună 1 Decembrie, Ziua Națională a României, cu recunoștință, dar și cu încredere și speranță în viitorul pe care noi înșine alegem să-l construim în acord cu valorile democrației și libertății.

Prin respect reciproc și bună înțelegere, să oferim șanse generațiilor care vin după noi, să privim înainte cu optimism și încredere. Aceasta sărbătoare trebuie să fie o bucurie colectivă!".

Dl subprefect Nagy Zsigmond: a citit mesajul transmis de ministrul de interne Carmen Dan cu ocazia Zilei Naționale a Românei și în nume personal a urat „La mulți ani, multă sănătate și fericire tuturor locuitorilor comunei Corunca cu ocazia Zilei Naționale a României".

Dl vicepreședinte Alexandru Cîmpeanu: „Marea Unire a fost recunoscută de marile puteri ale lumii, deci datorăm înaintașilor noștri un comportament pe măsură, respectiv să acționăm uniți pentru bunăstarea tuturor românilor."

Cristian Chirteș: „În anul Centenarului, va trebui să ne gândim la educație și deopotrivă la reformarea instituțiilor publice care servesc cetățenii.

Pentru toate acestea, avem nevoie de redescoperirea încrederii.

Îndoiala și nesiguranța ne-au îndepărtat unii de alții. Ne-au făcut să vedem adversari acolo unde puteam vedea parteneri, ne-au făcut să stăm de-o parte, acolo unde puteam fi implicați, ne-au făcut să fim rezervați, acolo unde puteam construi. Am lucrat singuri, acolo unde puteam lucra de fapt în echipă."

Prof. dr. Nadia Șandor Rață: „Toleranță și respect reciproc - acestea sunt valorile pe care ne dorim cu toții să le cultivăm în rândul comunităților, valori care, împreună cu o educație solidă, pot fi pietre de temelie ale viitorului."

Dl prof. Constantin Bogoșel: „1 Decembrie este ziua în care s-a născut România. Datoria noastră este de a cinsti această zi, de a cinsti memoria celor care și-au vărsat sângele pe glia străbună, tocmai pentru realizarea unității naționale. Țelul nostru comun, indiferent de etnie sau culoarea politică, trebuie să fie bunăstarea țării noastre."

Dl consilier local Răzvan Popa: „Le mulțumesc tuturor celor prezenți aici în numele comitetului de organizare și al Consiliului Local și le lansez provocarea ca în 2018, când vom sărbători Centenarul Marii Uniri, să ne întâlnim într-un număr de zece ori mai mare.

D-na consilier local Márton Irma: „Cu ocazia Zilei Naționale a României, le doresc locuitorilor comunei Corunca sănătate, fericire și multă înțelepciune, pentru a putea trăi cu toții în unitate și bunăstare!"

Lasă un comentariu