Sfântul Ierarh Nicolae

Distribuie pe:

Sfântul Ierarh Nicolae, cel mai cunoscut și iubit sfânt al Bisericilor creștine, este cinstit pe 6 decembrie, ziua în care Sfântului Împărat Constantin cel Mare i-a apărut în vis, cerându-i să ierte trei tineri nevinovați. Cei trei, guvernatori locali, acuzați fără temei, de complot împotriva împăratului, urmau să fie omorâți a două zi, însă acesta i-a eliberat.

Atât Biserica Ortodoxă, cât și cea greco-catolică îl serbează pe Sfântul Ierarh Nicolae, cunoscut în toată lumea, fiind cinstit și iubit de credincioșii de pretutindeni.

S-a născut într-o familie bogată, în jurul anului 280 și trecut la cele veșnice în jurul anului 345, în localitatea Patara, în provincial Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi. A învățat viața duhovnicească de la unchiul său, Nicolae, episcopul Patarelo, și a impresionat prin inteligență, blândețe și noblețe sufletească.

Sfântul Ierarh Nicolae a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni, fiind considerat sfânt de popor chiar din timpul vieții. A salvat cetatea Mira de foamete, dar și sufletele a două fete ce ar fi urmat să-și scoată familia din sărăcie dând cinstea pe desfrânare, după ce le-a pus la fereastră câte o pungă cu bani.

Sfântul ar fi salvat de la naufragiu, prin rugăciune, și niște marinari, iar de atunci aceștia îl cinstesc și îl consideră ocrotitorul lor.

Datorită minunilor pe care le-a făcut, Sfântul Nicolae este cunoscut drept ocrotitor al celor acuzați pe nedrept, al comercianților și al călătorilor, al fetelor nemăritate și al mireselor și, în mod special, al copiilor. Toate aceste minuni, dar și marea sa bunătate stau la baza convingerii că Moș Nicolae aduce daruri în noaptea de 5 spre 6 decembrie, mai cu seamă că Sfântul și-a împărțit toată averea moștenită fără să păstreze nimic.

Lasă un comentariu