„INOFENSIVELE" MUȘTE NE POT ÎMBOLNĂVI GRAV

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Pennsylvania, citați de descopera.ro, susțin că banala muscă așezată pe alimente transmite boli foarte periculoase, cum ar Salmonella și E-coli, ba chiar bacterii ce provoacă ulcer stomacal (Helicobacter pylori), precum și septicemie.

„Majoritatea persoanelor pe mâncarea cărora se așază o muscă o gonesc și își continuă masa, crezând că nimic rău nu se poate întâmpla. Însă, studiul nostru a constat că aceste insecte pot transmite bacterii mult mai periculoase decât se credea anterior, chiar și în urma unor vizite foarte scurte pe alimente, ceea ce înseamnă că hrana contaminată trebuie aruncată.

În urma analizei unei colecții de microbi prelevați din organismul și de pe corpul muștelor, am descoperit că acestea sunt purtătoare a peste 350 de tipuri de bacterii. Cel mai probabil, muștele preiau aceste bacterii în urma contactului direct cu fecale și materii aflate în stare de descompunere, de care se folosesc pentru a-și depune ouăle.

Cei mai mulți microbi sunt transferați prin intermediul picioarelor, acest lucru sugerând că și în cazul unei foarte scurte opriri a unei muște pe mâncare, aceasta poate transmite bacterii. Picioarele și aripile prezintă cea mai mare diversitate microbiană din corpul unei muște. Se poate spune chiar că bacteriile se folosesc de muște pe post de navete.

De asemenea, în cercetarea noastră, am demonstrat că prezența unei muște pe alimente poate provoca formarea unei colonii microbiene, în cazul în care noua suprafață (alimente, băuturi) susține dezvoltarea bacteriană.

Muștele din zonele urbane, a căror prezență poate duce la declanșarea unor epidemii, sunt purtătoare a mai multor bacterii decât exemplarele similare din mediul rural, de aceea este indicat să se evite consumul de alimente în parcurile din orașe.

Oamenii cunosc câte ceva despre agenții patogeni transmiși de muște, însă nu au nicio idee cu privire la măsura în care se întâmplă acest lucru și la modul în care aceștia sunt transferați. Considerăm că studiul nostru demonstrează clar mecanismul de transmitere a agenților patogeni, care, din păcate, este ignorat de responsabilii din domeniul sănătății publice.

Pe de altă parte, am descoperit și un posibil rol pozitiv al acestor insecte, care pot fi utilizate pe post de drone vii, trimise în căutare de microbi. Muștele pot fi eliberate în mod intenționat pe post de drone bionice autonome chiar și în cele mai înguste spații și crevase, urmând ca, ulterior, după recapturarea lor, ele să ofere informații privind materialul biotic pe care l-au întâlnit", explică specialiștii americani. 

Lasă un comentariu