Senatul României a adoptat modificarea legii necesare reînființării Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureș

Distribuie pe:

La jumătatea lunii noiembrie, Uniunea a depus un proiect de lege privind reînființarea liceului catolic maghiar, dar pentru ca acesta să fie adoptat de către Parlament, a fost necesară modificarea Legii Educației, deoarece în forma sa actuală aceasta prevedea că doar autoritățile locale sunt cele care pot înființa instituții de învățământ, a explicat Attila Cseke, liderul senatorilor UDMR.

Acesta a adăugat că modificarea Legii Educației este primul pas în procesul de reînființare a liceului catolic. Într-o nouă etapă, Parlamentul trebuie să adopte proiectul de lege al UDMR, care se referă în mod specific la înființarea școlii catolice maghiare din Târgu-Mureș.

„Eforturile noastre de a găsi o soluție la nivel local pentru problema școlii catolice maghiare au fost în zadar, toate încercările noastre fiind blocate. Instituțiile care asigură învățământul în limba maternă reprezintă o garanție a păstrării identității noastre naționale, astfel protejarea lor și asigurarea funcționării acestora reprezintă pentru noi o prioritate. Astfel, considerăm că în privința învățământului în limba minorităților este necesară asigurarea unei soluții secundare pentru situațiile în care se constată că, la nivel local, se fac eforturi pentru a împiedica desfășurarea învățământului în limba maternă, așa cum se întâmplă în cazul liceului catolic maghiar din Târgu-Mureș", a declarat Attila Cseke conform buletinului informativ al UDMR.

Potrivit amendamentului adoptat, în afară de școlile înființate de administrațiile locale sau de biserici, respectiv a școlilor private, în România instituțiile de învățământ în limba minorităților pot fi înființate și prin legi sau prin ordonanțe ministeriale.

Modificarea Legii Educației a fost aprobată deja de către Camera Deputaților, astfel pentru intrarea sa în vigoare mai este necesară doar semnătura șefului statului.

Potrivit liderului deputaților UDMR, Attila Korodi, înființarea prin lege a unor școli este o soluție bună întrucât astfel nu există posibilitatea atacării lor în contencios administrativ. Proiectul de lege privind înființarea școlii catolice maghiare va fi dezbătut de Camera Deputaților în procedură de urgență. Proiectul de lege al UDMR ar urma să clarifice statutul juridic al școlii catolice, înscrierea în noile clase, ar permite revenirea claselor mutate într-o altă instituție de învățământ, respectiv ar clarifica și situația profesorilor și a personalului administrativ.

În septembrie, în urma unei convorbiri telefonice cu premierul ungar Viktor Orbán, Liviu Dragnea, președintele Partidului Social Democrat, a promis sprijin politic pentru rezolvarea situației școlii de la Târgu-Mureș. La începutul lunii septembrie Inspectoratul Școlar Județean Mureș a suspendat funcționarea școlii catolice maghiare, referindu-se la o procedură de urmărire penală demarată în cursul anului trecut și care pune sub semnul întrebării legalitatea înființării acestei școli. Ca urmare a acestei măsuri, guvernul maghiar a anunțat că va sprijini aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) numai dacă Bucureștiul va asigura o rezolvare pozitivă în legătură cu soarta instituției de învățământ din Târgu-Mureș.

 

Lasă un comentariu