ROMÂNII, TOT MAI CONECTAȚI LA INTERNET!

Distribuie pe:

Potrivit datelor prezentate recent de Institutul Național de Statistică (INS), în acest an, ponderea gospodăriilor care au calculator acasă este de 65,6%, iar a celor care au acces la rețeaua de internet acasă este de 68,6%.

Accesul populației la tehnologia informațiilor și a comunicațiilor în gospodării, în funcție de mediul de rezidență, prezintă diferențe în ceea ce privește dotarea gospodăriilor cu calculator, respectiv, în mediul urban - 75,9%, iar în mediul rural - 51,9%.

În funcție de profilul teritorial, nu se remarcă diferențe prea mari în privința înzestrării gospodăriilor cu calculatoare, excepție făcând regiunea București - Ilfov (82,6%) și regiunile Vest (73,2%) și Nord-Vest (72%). Ponderile cele mai mici s-au înregistrat în regiunile Nord-Est (57,8%) și Sud-Muntenia (58,6%).

Din totalul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 ani, 72,5% au folosit cel puțin o dată un calculator, utilizarea acestuia fiind, așa cum era de așteptat, de 1,7 ori mai mare în mediul urban comparativ de mediul rural.

Proporția bărbaților utilizatori de calculatoare este puțin mai mare decât cea a femeilor, 73,8% față de 71,3%, având un ușor trend descendent la o analiză pe grupe de vârstă, în sensul că majoritatea persoanelor tinere din grupa de vârstă 16 - 34 ani (91,5%) folosesc calculatorul, în timp ce doar 44,8% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 55 și 74 ani au utilizat calculatorul.

Accesul populației la tehnologia informațiilor și comunicațiilor în gospodării, în anul 2017, arată că mai mult de două din trei gospodării din România (68,6%) au acces la rețeaua de internet de acasă, în creștere cu 3,6% față de anul 2016 (când ponderea gospodăriilor cu acces la internet era de 65%).

Din totalul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 ani, proporția celor care au folosit vreodată internetul a fost de 73,5%, din care 86,8% în ultimele 3 luni, iar dintre utilizatorii curenți, 73,3% folosesc internetul cu frecvență zilnică sau aproape zilnică.

Desigur, pe grupe de vârstă, ponderea persoanelor care utilizează internetul are un trend descendent, în sensul că majoritatea persoanelor din grupa de vârstă 16 - 34 ani (93,5%) folosesc internetul, procentul scăzând cu înaintarea în vârstă, astfel încât ponderea persoanelor cu vârsta cuprinsă între 55 și 74 ani ajunge la doar 44%, ceea ce nu este deloc puțin.

Lasă un comentariu