Parlamentarii scapă, retroactiv, de sancțiunile pentru conflictul de interese!

Distribuie pe:

Agenția Națională de Integritate (ANI) anunță că „nu susține adoptarea propunerii de modificare a Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, apreciind că forma propusă nu corespunde Deciziei Curții Constituționale nr. 81/2013, iar textul din proiectul de lege este de natură să excludă, retroactiv, de la aplicarea sancțiunilor pentru conflictul de interese, o singură categorie de demnitari: parlamentarii pentru care s-a constatat definitiv încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese în perioada 2007 - 2013.

Prin noua reglementare propusă, sunt lipsite de efecte actele emise de Agenția Națională de Integritate și hotărârile definitive și irevocabile ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin anularea sancțiunilor unor persoane care au încălcat dispozițiile legale privind integritatea în exercitarea demnităților publice și se instituie un tratament preferențial și discriminatoriu parlamentarilor, față de celelalte categorii de funcții publice prevăzute de Legea nr. 161/2003, în contradicție cu dispozițiile Constituției României.

De asemenea, propunerea legislativă este de natură să aplice retroactiv Decizia Curții Constituționale, invocată în expunerea de motive", consideră ANI.

În acest sens, ANI a formulat un punct de vedere, pe care l-a transmis, în data de 27 noiembrie 2017, atât Ministerului pentru Relația cu Parlamentul, cât și Ministerului Justiției.

De menționat este faptul că luni, 4 decembrie 2017, Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat propunerea legislativă, inițiată de deputatul PSD Florin Iordache, pentru modificarea Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii 144/2007 privind înființarea și funcționarea ANI, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative.

Amendamentul prevede că „interdicțiile aplicate deputaților și senatorilor, în temeiul art. 25, pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de ANI și care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007 - 2013, până la intrarea în vigoare a Legii 219/2013 pentru modificarea și completarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, încetează de drept".

 

Lasă un comentariu