BANII ROMÂNIEI (LXXI) VALORI CAPITALIZATE ÎN AFARA ȚĂRII

Distribuie pe:

Va amintiți de achiziționarea de către Petrom de la OMV cu ceva ani în urmă a unui lanț de benzinării din regiune? Ce noimă avea să se mute active între entitățile din parohia OMV, dacă nu reducerea profitului și a dividendelor ce urmau să fie împărțite cu alți acționari, mișcare tentantă de vreme ce austriecii aveau doar 51% din acțiuni... Sau de Artrom Slatina, companie listată la bursă la rândul său, care raporta ani de-a rândul profituri trimestriale frumoase care dispăreau însă invariabil într-un împrumut-gigant luat de la compania-mamă.

Exemplificări mai concrete ale practicilor de ascundere și transfer a profitului de către companiile cu capital privat au fost prezentate pe data de 23 octombrie 2016 de către domnul Ionuț Mișa, directorul general al Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din ANAF:

„Aproape un miliard de euro au fost scoși din România în ultimii cinci ani, sumă cu ajutorul căreia s-ar fi putut realiza multe proiecte. Numai de la 5 companii care sunt în domeniul petrolului, retailului, tutunului și comerțului cu electronice s-au făcut ajustări de 87 milioane lei. Doar 5 companii, gândiți-vă ce înseamnă la nivel național. Direcția generală a marilor contribuabili are astăzi 1.500 de companii în portofoliu. Sumele sunt mari, foarte mari. Un studiu pe care l-am realizat la începutul anului 2015 pe un portofoliu de 2.500 de companii ne dusese la concluzia că aproape 1 miliard de euro în ultimii 5 ani au fost scoși din România.

O companie din domeniul tutunului a achiziționat tutunul de la o altă subsidiară afiliată dintr-o țară membră la un preț foarte mare, pe care îl vindea în România la o marjă de profit extrem de mică. În România plătea aproape nimic, iar în țara respectiva se duceau toate profiturile. Am reușit să identificăm acest tip de tranzacții și am reușit să realizăm ajustări de 12,3 milioane lei".

Directorul General a explicat, în context, și cum sunt scoși din țară banii realizați de retaileri.

În retail se importă produse cu valoare adăugata din afara țării și se vând în România. Companiile spun că au creat locuri de munca multe, „datorită nouă aveți atâtea locuri de muncă", dar uită să precizeze un aspect foarte important.

Aceste locuri de muncă sunt prost plătite.

Ar trebui să ne uităm la faptul că aceste companii importă bunurile din afară la o valoare mică, le vând ulterior în România, iar numai pe diferența de preț se aplică impozitul pe profit.

(va urma)

 

Lasă un comentariu