Amenzi de până la 5.000 de lei pentru plasatorii de lucrători în străinătate care nu deţin o copie după contractul acestora de muncă!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 961, din 5 decembrie 2017, a fost publicată Legea nr. 232/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, conform căreia firmele care funcţionează ca agenţi de plasare a forţei de muncă în străinătate vor avea mai multe obligaţii faţă de siguranţa românilor plasaţi la muncă în afara ţării. Noua lege va intra în vigoare la 90 de zile de la publicarea oficială, respectiv din 5 martie 2018.

Legea aduce clarificări foarte importante privind diferenţa dintre agentul de plasare a forţei de muncă faţă de furnizorul de astfel de servicii. Astfel, agentul de plasare a forţei de muncă este definit ca o persoană juridică înfiinţată în temeiul Legii societăţilor nr. 31/1990, ce are codul CAEN 7810. Un astfel de agent va pune în legătură angajatorul străin cu rezidentul român în căutarea unui loc de muncă, urmând ca, la final, să se încheie între aceştia un contract de muncă. Prin urmare, o persoană fizică autorizată nu poate fi agent de plasare a forţei de muncă, fiindcă numai societăţile comerciale cu acel cod CAEN se încadrează în cerinţele actului normativ. În schimb, furnizorul de servicii de mediere a forţei de muncă este o firmă străină, care a dobândit într-un stat membru al Uniunii Europene dreptul de a presta aceste activităţi şi care este autorizat.

Totodată, „Interpunerea altor categorii de intermediari între agentul de plasare, persoana mediată şi angajatorul străin este interzisă".

Pentru exercitarea activităţii de plasare a forţei de muncă în străinătate şi pentru funcţionare, firmele trebuie să fie înregistrate la ITM (obligaţie pe care o vor avea şi firmele străine), noul act normativ introducând şi obligaţia de a păstra la sediu o copie (în ambele limbi, română şi străină) a contractului de muncă încheiat cu fiecare dintre lucrătorii mediaţi.

Aceste copii vor fi puse la dispoziţia inspectorilor de muncă ori de câte ori e nevoie: „Agenţii de plasare au obligaţia de a transmite, trimestrial, inspectoratului de muncă în a cărui rază teritorială îşi desfăşoară activitatea, până la sfârşitul lunii următoare trimestrului încheiat, situaţia privind contractele de mediere încheiate şi persoanele angajate în străinătate".

Nerespectarea acestei obligaţii va fi sancţionată cu amenzi cuprinse între 3.000 şi 5.000 de lei. 

Lasă un comentariu