CEL MAI BUN PRIETEN AL OMULUI (CÂINELE) NE POATE ÎMBOLNĂVI GRAV

Distribuie pe:

Medicul veterinar român Loredana Burlac a explicat, pentru descopera.ro, care sunt semnele că avem un câine (animal de companie) bolnav şi care sunt simptomele ce ne anunţă că am intrat în contact cu boala.

„Ne aşteaptă întotdeauna în faţa uşii, ne schimbă starea de spirit, sunt întotdeauna lângă noi, dar ne pot transmite şi numeroase boli. Principalele afecţiuni ce se pot transmite de la câine la om sunt leptospiroza, boala Lyme, rabia, paraziţii intestinali, scabia, şi criptosporidioza.

Leptospiroza este produsă de un agent patogen din genul Leptospira, cu potenţial foarte mare de transmitere la om, în principal prin contactul cu urina animalelor infectate.

Simptomatologia la om este variată. Debutează cu febră, cefalee, dureri musculare şi evoluează cu afectarea meningelui (meningita) şi a ficatului şi cu hemoragii (tuse cu sânge, epistaxis, melenă). Diagnosticul nu se poate pune doar pe baza semnelor clinice, fiind nevoie de teste specifice şi analiza lichidului cefalorahidian, care apare modificat în leptospiroză.

Simptomele câinelui sunt anorexie, depresie, vomă, diaree. Acestea sunt urmate de afectarea sistemică, decesul putând surveni în urma blocajului renal.

Boala Lyme este una dintre cele mai comune afecţiuni transmise de căpuşe, dar se întâlneşte şi la câini, însă foarte rar la pisici. Transmiterea la om se face prin intermediul căpuşelor purtătoare de Borrelia burgdorferi.

Simptomatologia la om este reprezentată în special de febră, dureri musculare şi articulare, iritaţii la nivelul pielii, dureri de cap. Dacă nu este tratată la timp se poate croniciza, aşa că pot apărea neuropatia şi depresia.

Principalele simptome la câini sunt artrita, anorexia şi depresia. Singura metodă de prevenţie este deparazitarea externă a acestora şi a spaţiilor în care stau.

Rabia (turbarea) este o boală virală severă, ce duce invariabil la deces. Se transmite de la animalele infectate prin muşcătură sau zgârietură (saliva conţinând un număr mare de particule virale). Virusul afectează sistemul nervos şi produce encefalita, atât la om, cât şi la animale.

La câine, boala se poate manifestă prin paralizie sau agresivitate. La om, apar mişcări involuntare, violente, frică de apă, imposibilitatea de a mişca anumite părţi ale corpului, confuzie şi pierderea stării de conştienţă. După ce apar semnele clinice, de la o lună la trei luni postinfecţie, moartea poate surveni în scurt timp.

Paraziţii intestinali - Sunt multe tipuri de http://www.csid.ro/lifestyle/casa-gradina-animale-de-companie/cum -previi-infectarea-cu-paraziti-intestinali-de-la-animale-la-oameni -16173054/paraziţi intestinali ce se pot transmite de la câine la om, însă cel mai frecvent întâlnit este infestaţia cu Toxocara canis. Paraziţii adulţi au formă asemănătoare spaghetelor şi se localizează la nivelul intestinului. Ouăle sunt eliminate odată cu fecalele, contactul cu acestea reprezentând şi calea de transmitere de la un animal la altul sau de la animal la om.

Copiii sunt cei mai predispuşi să dobândească boala, iar asta pentru că intră în contact cu nisipul infestat şi duc mâna la gură. Simptomatologia, atât la câini, cât şi la om este reprezentată de vomă şi diaree. Igiena riguroasă este cea mai bună cale de evitare a contactării paraziţilor intestinali.

Scabia (râia) este o boală parazitară contagioasă, ce are la bază paraziţii din genul Sarcoptes. La animale, produce leziuni cutanate pruriginoase, căderea blănii şi îngroşarea tegumentului. Transmiterea se face prin contact direct cu câinii infestaţi, însă simptomatologia poate să apară şi după câteva săptămâni.

La oameni, apare iniţial pruritul intens, eritem şi se pot observa şanţurile acariene (traiectele acarienilor). Leziunile apar interdigital (încheieturi), pe faţa externă a coatelor, în jurul buricului şi în zona centurii, fese, axilă şi genunchi. La copii, pot apărea şi palmar, plantar şi la nivelul scalpului. În afară de şanţurile acariene, mai apar şi vezicule perlate şi papule. Tratamentul se impune doar după stabilirea diagnosticului şi poate dura câteva săptămâni.

Criptosporidioza este o afecţiune cauzată de protozoarul Cryptosporidium canis şi se transmite pe cale fecal-orală, ingestia apei şi a alimentelor contaminate, însă şi pe cale inhalatorie. La câini, se manifestă prin pierderea apetitului, scaune apoase şi deshidratare, iar manifestarea clinică la om include diaree apoasă, febră, crampe abdominale, greaţă şi vărsături. În cele mai multe cazuri este necesară internarea şi fluidoterapia", explică specialistul român.

 

Lasă un comentariu