PAMFIL ROATĂ - UN RAPSOD AL ȚĂRII DORNELOR

Distribuie pe:

Cu prilejul spectacolului folcloric desfășurat la Centrul Cultural „Mihai Eminescu" din Târgu-Mureș sub genericul „Din Ardeal în Bucovina" s-au prezentat mal mulți interpreți de muzică populară din Ardeal, dar și din Bucovina. Printre soliștii de muzică populară bucovineană a fost și mult îndrăgitul Pamfil Roată, care a binevoit să-mi acorde un scurt interviu.

- Bine v-am regăsit, pentru ca eu sunt apropiat de Târgu-Mureș, și vă pot spune că acest titlul „Din Ardeal în Bucovina" îmi aparține eu fiind inițiatorul acestei idei. Se știe că Bucovina a fost 147 de ani sub dominația austro-ungară, iar noi ne considerăm frați. Am spus producătorului să punem denumirea aceasta pentru că eu am să compun o melodie „Din Ardeal în Bucovina". Pentru astăzi am compus versurile speciale pe care le-am pus pe note: „Din Ardeal în Bucovina / Merg că mă atrage inima / Ardeal frate și vecine / Bucovina lângă tine / Suntem frați cu-același dor / Ca avem mame surori".

La Târgu-Mureș am mai fost și am colaborat cu o televiziune locală, unde am realizat și câteva emisiuni folclorice, iar mureșenii vin la noi fiind o prietenie și o frăție și este normal să fie așa. Noi am fost și rămânem frați.

- Care este părerea dumneavoastră despre orașul nostru și despre artiștii mureșeni?

- Eu cunosc orașul din tinerețe și țin foarte mult la tradiții pentru că suntem zone de interferență. Chiar și portul, oarecum se aseamănă cu cel din Ardeal. Mă bucur că astăzi pot fi aici, în Ardeal, la acest spectacol. Anul trecut am fost la festivalul „Petre Săbădeanu" și am văzut că tineretul este foarte înzestrat, iar ștafeta cântecului popular este dusă mai departe de către interpreți de muzică populară.

- Cum ați ajuns la muzica populară?

- M-am născut la sat unde am trăit până la 15-16 ani și nu puteam să îmbrățișez altceva decât cântecul popular pe care îl voi păstra cât voi trăi. Am făcut Școala Populară de Artă și mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat acest dar. Eu compun versurile, le pun pe portativ și așa m-am legat de cântecul popular. Sunt mândru pentru că în Mureș, într-adevăr, există o prietenie. Visul meu a fost dintotdeauna să vin din Bucovina în Ardeal și îi aștept pe mureșeni să vină și ei la noi. Mă bucur că v-am întâlnit. „Sângele apă nu se face".

- Vă mulțumesc pentru interviu și vă doresc mult succes!

Lasă un comentariu