RĂNILE FĂCUTE NOAPTEA SE VINDECĂ MAI GREU

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Institutul de Biologie Moleculară, citați de descopera.ro, au demonstrat că rănile pe care le dobândim pe timpul nopții se vindecă mult mai greu decât cele produse în timpul zilei.

„La această concluzie, am ajuns după ce am monitorizat timpul în care și-au revenit cele 118 victime ale unui incendiu. Astfel, am descoperit că persoanele care au suferit arsuri între orele 20 seara și 8 dimineața au necesitat cu 28 de zile în plus pentru recuperare, spre deosebire de cele 17 ore necesare persoanelor rănite pe timpul zilei.

Considerăm că ritmul circadian al corpului uman nu a evoluat atât de mult pentru a putea face față rănilor provocate pe timpul nopții, deoarece strămoșii omului nu erau activi pe timpul nopții. Este pentru prima oară când s-a descoperit că ritmul circadian joacă un rol important în determinarea eficienței modului în care organismul răspunde rănirii.

Probabil, corpul uman a evoluat pentru a se vindeca mai repede pe parcursul zilei, atunci când este posibil să apară rănile. Considerăm că, anterior operațiilor, ceasul intern al pacienților ar putea fi resetat, prin intermediul unor medicamente, pentru obținerea unei vindecări cât mai rapide.

Ritmul circadian al organismului reglează aproape orice celulă din corpul uman și provoacă pe parcursul a 24 de ore mai multe procese, cum sunt dormitul, secretarea hormonilor și metabolismul.

În testele inițiale, am utilizat celule ale pielii (fibroblaste și keratinocite) cât și șoareci pentru rănirea pielii acestora pe parcursul zilei. În acest caz, rănile s-au vindecat de două ori mai eficient decât cele produse pe parcursul nopții", explică oamenii de știință americani.

 

Lasă un comentariu