Magistrații bucureșteni vor fi concentrați în Cartierul Justiției!

Distribuie pe:

După ședința Guvernului României din 29 noiembrie 2017, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că s-a aprobat un memorandum pentru realizarea Cartierului Justiției, pe amplasamentul Esplanada, în cadrul unui program de reconversie funcțională.

Reamintim că Ministerul Justiției (MJ) a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern privind amenajarea unui cartier al justiției în zona centrală a Bucureștiului, unde să fie concentrate instituții din sistemul judiciar, încă din luna octombrie 2017.

Potrivit site-ului MJ, obiectivul Esplanada, aflat în administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, presupunea realizarea unui centru urban polifuncțional, prin intermediul unui parteneriat public-privat, însă acest proiect nu a fost realizat.

„Astfel, Ministerul Justiției propune aprobarea programului prioritar de reconversie funcțională a proiectului, care să țină seama de situația juridică actuală a terenurilor, de legislația în vigoare, precum și de intențiile actuale ale Guvernului cu privire la acest teren, cu potențial strategic pentru dezvoltarea Capitalei, respectiv mandatarea MJ și a Ministerului Culturii să inițieze demersurile legale necesare efectuării fazelor de proiectare și execuție pentru Cartierul Justiției.

În decembrie 2014, Guvernul a aprobat, prin memorandum, oportunitatea demarării demersurilor necesare realizării unui Cartier pentru Justiție, acest complex urbanistic de anvergură reprezentând un obiectiv major de investiții, care ar fi creat condiții optime pentru desfășurarea activității mai multor instituții din cadrul sistemului judiciar, printre care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Inspecția Judiciară (IJ), Curtea de Apel București, Judecătoriile sectoarelor 2 și 5, Parchetele de pe lângă Tribunalul București (PTB), Institutul Național al Magistraturii (INM) și Școala Națională de Grefieri.

Schema funcțională a cartierului va avea în vedere regruparea spațiilor destinate instanțelor de judecată cu sediul în București (săli de judecată, arhive, birouri aferente pentru judecători, grefieri, personal contractual și auxiliar, spații tehnice etc). În planul doi sau în prelungire, se vor realiza celelalte clădiri, fie independente, fie unite printr-un acoperiș comun. Aici vor funcționa CSM și IJ, grupate într-o singură clădire, instituțiile de învățământ superior regrupate, fie în clădiri independente, fie în aceeași clădire, pentru eficientizare, iar PTB se va regăsi într-o clădire independentă, relaționată cu Palatul de Justiție printr-un acces subteran sau suprateran.

Proiectul include și un Centru Cultural Multifuncțional, aparținând de Ministerul Culturii, care se dorește a fi o clădire unică, independentă, cu o configurare funcțional-volumetrică flexibilă, care să permită adaptarea spațiilor interioare și exterioare la o multitudine de manifestări culturale.

Clădirea, cu o suprafață desfășurată de aproximativ 30.000 de metri pătrați, va găzdui inclusiv săli, galerii, curți interioare sau un atrium, zone cu funcțiuni conexe de tipul librăriilor, galeriilor, cafenelelor, magazinelor de profil și zonelor de relaxare", se preciza în nota de fundamentare a MJ. 

Lasă un comentariu