O veche zicală ne sfătuiește „să nu stricăm orzul pe gâște" (adică să nu dăruim lucruri de valoare cui nu știe să le prețuiască), iar nutriționiștii români, citați de descopera.ro, sunt absolut de acord cu această povață, ei susținând că orzul este foarte benefic pentru sănătate, întrucât ajută în problemele de inflamație a tractului urinar, coboară colesterolul, reglează glicemia și întărește imunitatea.
„Orzul abundă în vitamine din complexul B, în magneziu, mangan, seleniu, zinc, proteine și fibre alimentare, iar apa de orz furnizează organismului toți acești nutrienți importanți. Apa de orz poate fi băută ca atare, dar și adăugată la salate, legume fierte și tocănițe de legume.
Pentru a prepara apa de orz, se clătește orzul bine, se toarnă apă peste el și se lasă la înmuiat timp de cel puțin 4 ore. Apoi, se strecoară, se toarnă 3 sau 4 căni de apă pentru fiecare cană de orz și se pune la fiert. După ce a dat în clocot, se reduce flacăra și se fierbe amestecul la foc mic, între 45 și 60 de minute, până ce se înmoaie bine boabele.
La final, fiertura se lasă la răcit și se strecoară, iar din lichidul rezultat se beau două căni pe zi. Pentru îmbunătățirea gustului, se poate adăuga suc de lămâie și miere.
Acest tratament naturist, ieftin și aflat la îndemâna oricui, este benefic în tratarea mai multor afecțiuni și anume:
Infecții ale tractului urinar - Fiind un diuretic excelent, acesta îmbunătățește funcționarea tractului urinar. În plus, apa de orz sprijină funcționarea rinichilor și are proprietăți antiinflamatorii.
Cure de slăbire - Apa de orz este o băutură excelentă pentru persoanele care doresc să slăbească, deoarece este bogată în fibre și reduce pofta de mâncare. Mai mult, apa de orz accelerează metabolismul grăsimilor, în cazul în care se beau trei căni pe zi.
Colesterolul - Datorită conținutului mare de fibre insolubile, apa de orz reduce nivelul colesterolului rău din sânge, îmbunătățind astfel sănătatea cardiovasculară.
Sănătatea inimii - Pe lângă faptul că reglează nivelul colesterolului, apa de orz protejează și inima, împiedicând astfel apariția aterosclerozei.
Digestie - Grație cantității mari de fibre conținute și calității sale alcaline, apa de orz este un stimulent excelent pentru sănătatea digestiei. În plus, este de ajutor în problemele de constipație, hemoroizi și gastrită. Această băutură este foarte indicată și în cazurile de diaree, deoarece suplinește lichidul pierdut și reface echilibrul electrolitic.
Glicemie - Apa de orz este foarte indicată pentru diabetici, deoarece stabilizează nivelul glicemiei din sânge. De asemenea, orzul scade riscul de obezitate, prevenind astfel riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
Hrănește pielea - Apa de orz ajută la eliminarea toxinelor din organism și menține pielea sănătoasă și luminoasă. Mai mult, conține acid azelaic, un ingredient care are efecte pozitive în acnee și care reduce inflamațiile pielii. Antioxidanții din orz protejează celulele de acțiunea radicalilor liberi, întârziind astfel apariția ridurilor și a semnelor de îmbătrânire. Apa de orz poate fi folosită și ca mască, aplicând-o pe toată pielea feței, lăsând-o să acționeze timp de 10 minute, apoi îndepărtând-o cu apă călduță.
Întărește imunitatea - Apa de orz este un stimulent imunitar excelent, prin conținutul de vitamine din grupa B, de fier, de zinc, de magneziu și de seleniu, iar betaglucanii din orz au, de asemenea, un rol important.
Precauții: Deoarece apa de orz are efecte diuretice, nu se recomandă să beți mai mult de șase pahare pe zi. Întrucât apa de orz conține gluten, nu este recomandată persoanelor cu intoleranță la glucoză. Ar fi foarte bine ca, înainte de a începe să folosiți acest remediu, să cereți sfatul medicului de familie", ne recomandă nutriționiștii români.