România a cheltuit doar 1,1% din banii europeni!

Distribuie pe:

Potrivit datelor Comisiei Europene, citate de Agerpres, România a cheltuit doar 1,1% din banii europeni alocați programării 2014 - 2020, reprezentând 400,4 milioane euro, cea mai mare parte a sumei cheltuite fiind prin Fondul European de Dezvoltare Regională (241,9 milioane euro).

Conform datelor Comisiei Europene, pe primul loc ca procent de cheltuieli din suma totală alocată se află Portugalia - cu 10,9%, Lituania - cu 9,1%, și Estonia - cu 8,4%.

Ministrul delegat pentru fonduri europene, Marius Nica, a declarat recent că, în 2023, România va fi dată drept exemplu în ceea ce privește absorbția fondurilor europene.

„20 din 27 de state membre ale Uniunii Europene s-au plâns de aceleași piedici: de birocrație, de audit, de proceduri greoaie în implementarea fondurilor europene.

Există o bază de date online care reflectă absorbția la zi și o să vedeți că România ocupă, în acest moment, în ceea ce privește fondurile de coeziune, un loc 19 sau 20, din 27 și că diferențele dintre toate statele membre, din graficul actualizat, nu sunt mai mari de 200 - 300 de milioane de euro. Nu consider că România este - așa cum se vehiculează - cu mult în urma celorlalte state europene.

Într-adevăr avem probleme față de alte state membre în implementarea proiectelor de infrastructură, fie că vorbim de achiziții, de contestații, de fraude. Dar, în acest moment, datorită procedurilor impuse de UE, toate statele membre se află într-o poziție, să spunem, mai sus sau mai jos, dar nu cu o diferență semnificativă. Adică sunt state membre mult mai puternice decât România, cu experiență de zeci de ani în UE, dar care sunt după noi în ceea ce privește absorbția de fonduri europene. Sunt convins că, la sfârșitul acestui an, România va fi undeva la jumătatea clasamentului.

Împreună, vom reuși ca, în 2023, România să fie dată drept exemplu în ceea ce privește absorbția fondurilor europene", a declarat ministrul Marius Nica, la o întâlnire recentă cu toți miniștrii fondurilor europene din UE pentru perioada 2014 - 2020. 

Lasă un comentariu