ASPIRINA ȘI PARACETAMOLUL

Distribuie pe:

Oamenii de știință danezi de la Universitatea din Copenhaga, citați de descopera.ro, susțin că aspirina și paracetamolul consumate în timpul sarcinii cresc riscul apariției paraliziei cerebrale la nou-născuți.

„În studiul nostru, am analizat 185.617 de mame și bebeluși din Danemarca și Norvegia. Aproximativ 5.000 dintre femei au luat aspirină și un număr similar a luat ibuprofen, iar aproape 90.000 au luat paracetamol.

Astfel, am descoperit că 357 de bebeluși au dezvoltat probleme legate de creier, iar cei născuți de mame care au luat aspirină au avut un risc mai mare de a dezvolta paralizie cerebrală pe ambele părți ale corpului. Bebelușii expuși la paracetamol aveau riscuri cu 30% mai mari de a avea paralizie cerebrală generală și cu 50% mai multe riscuri să o facă pe o parte. Ibuprofenul, însă, a avut un impact mic sau chiar deloc.

În prezent, analgezicele sunt văzute ca fiind sigure pentru mamele care urmează să nască, atât timp cât cer sfatul medicului înainte de a le lua, însă noi considerăm că acest lucru ar trebui revizuit de acum înainte.

Cel mai mare pericol este în stadiul de mijloc al unei sarcini, atunci când se dezvoltă creierul fetusului. Credem că medicamente precum paracetamolul și aspirina ar putea crea condiții toxice pentru creierul aflat în curs de dezvoltare și care duc apoi la daune permanente sau ar putea perturba nivelul normal al hormonilor mamei necesari pentru a reglementa dezvoltarea creierului.

Totuși, aceste descoperiri nu demonstrează că aceste medicamente (aspirina și paracetamolul) sunt direct responsabile pentru producerea paraliziei cerebrale, ci că am găsit, pur și simplu, o legătură între acestea și paralizia cerebrală la nău-născuți", explică specialiștii danezi.

Lasă un comentariu