SECVENȚE LUDUȘENE

Distribuie pe:

FOTBAL FEMININ

La ediția din acest an a cupei „Herczeg Andy", organizată duminică, 3 decembrie 2017, de Clubul Sportiv „Mureșul" Luduș și Primăria locală, în Sala de Sport a orașului, au participat echipele de fete ale Liceului Tehnologic Luduș și cluburilor sportive „Olimpia" Cluj-Napoca, „Ladies" și „ASA", din Târgu Mureș. Meciurile de cupă au fost precedate de jocul demonstrativ dintre echipa liceenelor ludușene și echipa fostelor componente ale Clubului „Cityus" Târgu Mureș. Vedeta competiției a fost ludușeanca Andreea Herczeg, componentă a Naționalei de fotbal feminin a României (din 2008) și a echipei de fotbal feminin al orașului Focksfors - Suedia (din 2016), antrenoare a unei echipe de junioare, din același oraș suedez, deținătoare a titlului de „Cel mai bun mijlocaș" al Campionatului feminin din Suedia (în 2017).

***

LUCRĂRI EDILITARE ȘI DE INFRASTRUCTURĂ FINALIZATE

Luni, 4 decembrie 2017, domnul primar Cristian Ioan Moldovan, însoțit de consilierul local Gelu Puia și de Liviu Popa, salriat al primăriei, a vizitat, din nou, cartierele ludușene Gheja și Roșiori. Cu acest prilej au fost recepționate lucrările de reparare a structurilor lemnoase și de înlocuire totală a acoperișurilor din țigle ceramice (foarte uzate) de la căminele culturale din Gheja și Roșiori, cu țiglă metalică, a noului pod de beton armat peste pârâul de lângă castel, a branșamentelor la rețeaua de canalizare a secției de boli psihice și a șase locuințe de pe strada Castelului, lucrările de reprofilare parțială a drumului comunal dintre Gheja și Găbud-Alba și de pietruire în întregime a acelui drum. Lucrările au fost solicitate de localnici în timpul întâlnirilor publice cu primarul orașului.

***

SĂRBĂTOARE DE HRAM

Miercuri, 6 decembrie 2017, enoriașii din parohia ortodoxă Luduș I au participat la sărbătoarea de hram a Bisericilor cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae".

După sfânta și dumnezeiasca Liturghie oficiată de părintele protopop Lucian Voșloban, împreună cu părintele profesor universitar doctor Alexandru Moldovan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, fiu al Ludușului, preot paroh Mihail Cercel, preotul coslujitor Viorel Ormenișan, preoții pensionari Vasile Cercel și Leon Pui, ajutați de cântărețul bisericesc Mihai Poștean și de corul bisericii, au urmat îngereștile colinde ale doamnei Felicia Șoș și ale grupului de preșcolari de la Grădinița „Căsuța Fermecată", îndrumat de doamnele educatoare Maria Călugăr și Monica Mărginean, de doamna preoteasă Andreea Cercel. Moș Nicolae a dăruit copiilor pachete cu dulciuri. Sărbătoarea s-a încheiat cu duhovnicescul cuvânt de înțelepciune al părintelui profesor Alexandru Moldovan, cuvânt care a fost o împărtășire din virtuțiile Sfântului Ierarh Nicolae, o lecție a milei față de cei săraci, un îndrumar pentru celebrarea Nașterii Domnului Iisus Hristos.

***

BRAZI DE CRĂCIUN ÎMPODOBIȚI, ÎN SPAȚII PUBLICE

În aceeași zi de 6 decembrie, 260 de preșcolari și 175 de elevi de la școlile gimnaziale din oraș au primit daruri de la Moș Nicolae, după ce au împodobit zece brăduți, amplasați în fața Primăriei și în alte spații publice din oraș. Întreaga activitate educativă a fost coordonată de doamna profesoară Carmen Petac, consilier local și directoare a Grădiniței „Căsuța fermecată" și de primarul Cristian Moldovan.

***

ÎNCEPEM A COLINDA, a fost genericul Concertului organizat de Protopopiatul Ortodox Luduș și Primăria Luduș, vineri, 8 decembrie 2017, la Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu", eveniment prezentat cu talent și blândețe de domnul Mihai Nașca. A fost un concert împărătesc, de mare sărbătoare cristică, susținut de Ioana Bozga Pintea, cu a sa voce cristalină și duioasă, de Marius Ciprian Pop, preotul care slujește Biserica Ortodoxă luptătoare cu alese cântece cultice, populare și patriotice și Corala bărbătească „Armonia", a Arhiepiscopiei Tomisului. Corul constănțean a venit la Luduș cu renumele împodobit de numeroase premii, dintre care Premiul Mondial, obținut în anul 2016, i-a răsplătit pe coriști pentru repertoriu, genurile muzicale abordate și interpretarea colindelor la înălțimea perfecțiunii artistice.

Plăcute sufletului au fost desele momente în care cei aproximativ patru sute de ludușeni din sală au colindat împreună cu artiștii de pe scenă, când soliștii și dirijorul coralei, preotul profesor Iulian Dumitru, precum și prezentatorul Mihai Nașca au mulțumit părintelui protopop Lucian Voșloban, primarului Cristian Moldovan și directorului Dorin Grama pentru invitație și frățească primire, spectatorilor pentru prelungitele aplauze, doamnei Focșan pentru colacii dăruiți.

La finalul concertului, ludușenilor li s-a urat mulți ani să trăiască și ca pomii să înflorească, în armonie să se înfrățească.

***

DIPLOMĂ DE MERIT

Vineri, 8 decembrie 2017, sportiva Herczeg Andreea, fiică a Ludușului, membră a lotului Național de fotbal feminin, a fost distinsă de domnul primar Cristian Ioan Moldovan cu Diploma și Placheta de Merit, în semn de aleasă recunoștință și apreciere pentru rezultatele deosebite obținute în cariera ei fotbalistică.

În cele două ore cât a fost invitata domnului primar, Andreea a rememorat întregul ei traseu sportiv, care a început la Luduș în anii 2003-2006, când a jucat fotbal în echipa de juniori (băieți) a Ludușului, până astăzi, când este o fotbalistă cu merite recunoscute pe plan mondial.

***

A PATRA EDIȚIE DIN 2017 A CAMPIONATULUI TRANSILVANIEI, destinat crescătorilor de porumbei, iepuri și găini a avut loc în zilele de 9 și 10 decembrie 2017, în perimetrul Pieței Săptămânale și în Sala de sport a orașului. La invitația asociației locale de profil (președinte, dl. Sebastian Tudor Avram), s-au adunat la Luduș peste o sută de crescători. La finalul campionatului au fost decernate trofee și diplome crescătorilor deținători de exemplare cu valoare de campioni.

***

După concertul de colinde susținut sâmbătă, 9 decembrie 2017 pentru dreptmăritorii creștini români din localitatea harghiteană Subcetate, Corul „Tedeum Adoramus", al Protopopiatului ortodox Luduș, dirijat de părintele profesor Daniel Camară, din Sărmașu, a concertat duminică, 10 decembrie 2017 în Biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel", pentru enoriașii din Parohia Ortodoxă Luduș II. Repertoriul înnoit a cuprins zece colinde. Unele au fost interpretate doar de coriști (preoți și cântăreți bisericești), avându-l ca solist pe părintele protopop Lucian Voșloban, altele au fost colindate împreună cu toți enoriașii din biserică. Concertul s-a încheiat cu urarea „Darurile lui Dumnezeu să sporească în inimile noastre și între noi".

Lasă un comentariu