CONTRACEPTIVELE CRESC RISCUL DE CANCER MAMAR

Distribuie pe:

Deși există unele diferențe subtile, studiul sugerează că și generațiile mai noi de metode contraceptive hormonale, precum implanturile pe bază de progestin (derivat sintetic al progesteronului), pot crește riscul de cancer de sân", explică specialiștii danezi. (L.P.)

Oamenii danezi de știință de la Universitatea din Copenhaga, citați de descopera.ro, susțin că administrarea contraceptivelor hormonale crește riscul de apariție a cancerului de sân.

„Studiul nostru s-a bazat pe date colectate de la aproape 1,8 milioane de femei din Danemarca, având vârste cuprinse între 15 și 50 de ani, și s-a concentrat preponderent pe formule și metode de administrare dezvoltate în a doua jumătate a anilor '90, ceea ce înseamnă că sunt vizate chiar și cele mai noi contraceptive introduse pe piață.

Datele au fost prelevate din Registrul Național al Statisticilor Produselor Medicamentoase, care a monitorizat viețile femeilor timp de aproape 11 ani, în medie, începând din 1995, și care a inclus detalii privind peste 11.500 de cazuri de cancer mamar.

În cazul persoanelor care și-au administrat contraceptive hormonale (fie oral, fie printr-un implant, plasture, dispozitiv intrauterin sau inel vaginal), riscul de cancer de sân a fost mai mare, acesta depinzând de perioada de timp în care a fost administrat contraceptivul.

Astfel, dacă acesta a fost luat timp de mai puțin de un an, riscul a fost mai mare cu circa 9%. În cazul în care perioada de administrare a depășit un deceniu, posibilitatea de apariție a cancerului era cu 38% mai mare.

Interesant este faptul că, în cazul femeilor care au luat contraceptive hormonale timp de peste cinci ani, s-a observat o menținere a riscului chiar și după întreruperea administrării. Studiile anterioare nu au identificat o astfel de persistență a riscurilor.

 

Lasă un comentariu