Asociația Municipiilor din România cere compensarea pierderilor cauzate de reducerea cotei de impozitare

Distribuie pe:

Asociația Municipiilor din România (AMR) atenționează că, prin reducerea cotei de impozitare a veniturilor de la 16% la 10% (OUG 79/2017), municipiile din România înregistrează pierderi de venituri substanțiale.

„Deși în negocierile dintre Executiv și AMR au fost date asigurari că bugetele locale nu vor scădea, simulările făcute la nivelul municipiilor arată că, din păcate, Guvernul ia aproximativ 50% din cota ce revenea din colectarea impozitului pe venit, pentru autoritățile locale. Concluzia este că bugetele primăriilor vor scădea. Mai mult, banii nu se vor regăsi la cetățeni, deci nu putem vorbi de o relaxare fiscală.

Luând în considerare aceste observații, AMR cere modificarea cotelor din impozitul pe venit alocate autorităților publice locale în procent de 100%, așa cum este prevăzut în proiectul codului finanțelor publice locale, elaborat de MFP, cât și în Programul de Guvernare, respectiv din procentul de 100% să fie alocat 67% direct primăriilor.

Dorim să subliniem încă o dată că, în contextul creșterii economice a României, dezvoltarea țării nu poate fi privită decât ca sumă a dezvoltării fiecăreia dintre UAT-uri (unități administrativ-teritoriale). Reducerea capacității de dezvoltare a comunelor, orașelor, municipiilor și județelor prin diminuarea veniturilor nu poate avea decât un impact negativ asupra dezvoltării fiecărei UAT și, în ansamblu, pe termen mediu, a întregii țări.

În aceste condiții, facem un apel la deputații și senatorii României ca, în dezbaterea legii bugetului, să aibă în vedere aceste aspecte pe care AMR le semnalează și să sprijine introducerea propunerilor noastre în prevederile finale ale legii bugetului de stat pentru anul 2018", se arată în apelul AMR, semnat de Ilie Bolojan, președinte executiv al asociației și primar al municipiului Oradea.

Lasă un comentariu