ANSAMBLUL ARTISTIC PROFESIONIST „MUREȘUL" - „SĂ CINSTIM GLIA STRĂBUNĂ"

Distribuie pe:

Atmosfera premierei spectacolului SĂ CINSTIM GLIA STRĂBUNĂ, prezentat recent de Ansamblul Artistic Profesionist ,,Mureșul" din Târgu-Mureș, a fost descrisă plastic de către dl Alexandru Cîmpeanu- vicepreședinte Consiliul Județean Mureș, spunând: ,, Am fost în această seară, în sala de terapie a Ansamblului Artistic Profesionist Mureșul (...) Terapie prin muzică, terapie prin frumos, cu ghilimelele de rigoare. Un exemplu și o demonstrație de talent, de virtuozitate, de profesionalism, de frumos, totul la superlativ.

Impresionant și inedit a fost modul de abordare a regiei spectacolului. Apreciind în acest sens, talentul amplificat și de munca și seriozitatea artiștilor, dl Alexandru Cîmpeanu a catalogat la superlativ evoluția atât a artiștilor, cât și contribuția artizanului și regizorului acestui spectacol - eveniment, maestrul coregraf Marin Barbu.

„Foarte multe din jocurile prezentate am constatat că sunt noi. Îmi place foarte mult jocul popular, bineînțeles din perspectiva privitorului, dar se vede că în spatele spectacolului a fost nevoie de o muncă imensă și, pentru asta toată stima și aprecierea artiștilor care au fost și au prezentat un astfel de spectacol pe scenă." a declarat dl Alexandru Cîmpeanu.

Am asistat așadar, la o întrepătrundere de motive coregrafice, cu o vechime apreciabilă, mai ales atunci când vorbim despre jocul Călușului. Însă motivele sunt diferite, originile, la fel. Fie că e vorba de „Jocul de botă" de pe Valea Mureșului Superior completat de „Călușerul transilvănean", fie că e vorba de „Călușul oltenesc", de „Fecioreasca fetelor de la Crihalma", sau de „Haidăul", elementul comun este bâta sau bota.

Întrebat despre modul de concepere a tematicii spectacolului, maestrul coregraf Marin Barbu, a declarat: ,, De data aceasta eu mi-am propus să fac un spectacol mai altfel. Ne apropiem, facem 100 de ani de la Marea Unire, eu fiind născut într-un sat în sud, am vrut să leg sudul cu Transilvania. Ce poate fi mai frumos la români, decât jocurile strămoșești - jocurile de bâtă? (...) jocurile ciobănești le-au uitat majoritatea."

Dl Țogorean Teodor - director adjunct Ansamblul Artistic Profesionist ,,Mureșul" din Târgu-Mureș, a remarcat evoluția și calitatea spectacolului, dar și promptitudinea cu care membrii ansamblului spun prezent la fiecare eveniment sau acțiune culturală. ,, Spectacolul premieră în cinstea Centenarului Marii Uniri «Să cinstim glia străbună» a fost completat de cântece patriotice oferite de solistele Ansamblului Artistic Profesionist „Mureșul" și anume: Leontina Pop, Dorina Oprea, Dorina Grad și Maria Sântean Faghiura acompaniate de orchestra condusă de maestrul dirijor Zoly Bambo. Regizorul acestui spectacol maestrul coregraf - Marin Barbu, împreună cu corpul de balet condus de coregraful Florin Cerghedi sunt cei care

ne-au purtat prin toate zonele, oferindu-ne un spectacol aparte care s-a dorit a fi o călătorie în timp nu numai prin regiunile de unde provin aceste jocuri dar și un omagiu adus Centenarului Marii Uniri.

Proiectele anului viitor sunt multe, în special spectacole extraordinare dedicate Centenarului, dintre care amintim: spectacol de cântece patriotice, spectacole speciale pentru elevi, turnee, participări la festivaluri naționale și internaționale.

Vă așteptăm cu mare drag la toate spectacolele noastre!

Vă urăm sărbători fericite!" - a declarat Țogorean Teodor - director adjunct al Ansamblului Artistic Profesionist ,,Mureșul" din Târgu-Mureș.

Lasă un comentariu