A fost instituită Ziua Limbii și Teatrului Idiș

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, în 12 decembrie 2017, prin decret prezidențial, Legea privind instituirea, pe 30 mai, a Zilei Limbii și Teatrului Idiș, adoptată la 29 noiembrie a.c. de Camera Deputaților (for decizional) cu unanimitate de voturi.

În proiectul inițiat de reprezentantul minorității ebraice în Parlament, deputatul Silviu Vexler, se arată că „instituirea Zilei Limbii și Teatrului Idiș va avea o contribuție esențială la păstrarea tradiției și a valorilor specifice limbii idiș, la combaterea xenofobiei și a antisemitismului, a clișeelor și percepțiilor eronate, la dezvoltarea identității și diversității culturale ale țării noastre, dar și la promovarea aportului cultural al vieții evreiești din România la viața culturală românească și internațională".

În aceeași zi, președintele a promulgat și Legea privind externarea persoanelor decedate de religie mozaică din unitățile sanitare.

Această lege are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal care să permită externarea persoanelor decedate de religie mozaică într-un interval de 24 de ore de la constatarea decesului, la cererea familiei sau, în cazul persoanelor singure, a Federației Comunităților Evreiești din România - Cultul Mozaic. 

Lasă un comentariu