Tradiții de Crăciun

Distribuie pe:

Vine Crăciunul iar pregătirile sunt în toi. În fiecare casă din Transilvania cozonacii se coc încă de la primele ore ale dimineții, lichiul cald este pregătit și el în cuptor iar gospodinele tocmai ce scot varza din cămara cu murături pentru a o transforma în sarmale delicioase. Bradul de Crăciun așteaptă și el să fie împodobit pentru ca, sub crengile lui, Moșul să aducă cele mai frumoase cadouri.

Povestea lui Crăciun

În Transilvania tradițiile de Crăciun sunt respectate cu sfințenie. Nu există casă în care să nu simți atmosfera specifică acestei regiuni în perioada Crăciunului. Dar poate înainte de a enumera câteva dintre tradițiile Crăciunului haideți să vă spunem legenda lui Moș Crăciun: Se spune că Isus s-a născut în curtea unui anume Crăciun, un evreu bogat dar extrem de rău și care obișnuia să mai bea. În noaptea nașterii Mântuitorului, Crăciun nu era acasă, decât Crăciuneasa, care a lăsat-o pe Fecioara Maria să dea naștere pruncului în grajdul ei. Când a aflat Crăciun acest lucru i-a tăiat soției sale ambele mâini, dar Fecioara Maria îi le-a lipit la loc și le-a transformat în aur. Văzând acest lucru, Crăciun a mers în genunchi pentru a-i cere iertare Fecioarei.

Tradiția postului Crăciunului

Tradițiile în Transilvania încep însă cu mult înaintea zilei de Crăciun. Postul Crăciunului, o perioadă care începe în 15 noiembrie și ține până în 24 decembrie, înseamnă și o perioadă în care muncile agricole sunt lăsate deoparte. În această perioadă nimeni nu mănâncă produse din carne, iar femeile de la țară se ocupă în special de croirea straielor pentru sărbătoarea Crăciunului.

Plăcinte de Sfântul Nicolae

La fel ca tradiția postului, este păstrată în special în zonele satelor transilvănene tradiția plăcintelor din seara Sfântului Nicolae (6 decembrie). Fetele se strâng toate încă din 5 decembrie pentru a frământa de zor aluatul pentru plăcinte. Seara toți băieții din sat se adună la un loc cu fetele și încep să petreacă până a doua zi.

Tradiția tăvii cu jar moștenită de la sași

Pe vremuri, atunci când populația sașilor din Transilvania era încă mare, pe 12 decembrie se practica o tradiție care cerea ca tatăl să umble cu o tavă pe cap în care erau puse pe jar câteva crenguțe. El trebuia să se plimbe prin toată gospodăria pentru a proteja casa de toate cele rele.

Colindatul în Transilvania

Cea mai cunoscută tradiție este fără doar și poate cea a colindatului. Mai ales în satele din Transilvania această tradiție este mai puternic resimțită decât oriunde. Seara flăcăii satului se strâng în cete mari, uneori chiar de peste 20 de persoane și merg din casă în casă pentru a colinda. Cetele trebuie însă să fie formate dintr-un număr par de persoane, altfel se spune că nu vor avea noroc cu colindul. Drept mulțumire gazdele îi răsplătesc cu fructe, nuci, prăjitură și un pahar de vin fiert pentru a-i încălzi.

Steaua și Viflaimul

Tradiția mersului cu steaua este și ea una importantă în Transilvania. În urma grupului de colindători vine un alt grup care are asupra sa o stea confecționată din lemn și carton, împodobită cu betea și în mijloc cu o poză înfățișând Nașterea Domnului. Menirea lor este de a vesti Nașterea Mântuitorului. Colindul nu este complet fără ceata tinerilor care vestesc nașterea lui Isus prin obiceiul Viflaimului. Ei au asupra lor o biserică în miniatură, din lemn și un placaj pe care este reconstituit staulul în care s-a născut Isus. Pe aceștia gazdele sunt obligate să le răsplătească doar în bani pentru ca ale lor case să fie ferite de ghinion.

Tradițiile de Crăciun din Transilvania se respectă încă, mai ales în zonele de la sate. Așa că dacă doriți să simțiți cel mai bine atmosfera Crăciunului, nu ezitați o vacanță de câteva zile pe meleagurile acestea.

 

Lasă un comentariu