Radiografii rurale: Chețani 2017 - ,,Așteptăm de la instituțiile statului obținerea unor avize luni întregi"

Distribuie pe:

Interlocutor: Emil Florin MOCAN, primarul comunei Chețani

- Domnule primar, vă rog o scurtă prezentare pentru cititorii cotidianului Cuvântul liber

- Sunt primar al comunei Chețani din anul 2016, fiind la primul mandat. De profesie sunt technician. Am lucrat în mediul privat din anul 1991 până anul trecut, împreună cu soția mea. Am candidat la Primărie din partea UNPR. Am un copil. Venind din mediul privat, am revenit în comună în 2008, după plecarea mea din 1975. M-am mutat în comuna Chețani, satul natal, și nu mi-a plăcut cum arăta localitatea după atâta timp. Acest lucru m-a determinat să candidez, sperând și sper în continuare să pot să fac ceva pentru locuitorii din comună.

- Ce ne puteți spune despre comuna Chețani?

- Sat românesc, a aparținut în trecut succesiv domeniului funciar al familiei nobiliare din localitatea învecinată Luncani, domeniului familiei nobiliare maghiare Apafi, respectiv familiei nobiliare Korda. În castelul familiei Apafi (ulterior cumpărat de familia Korda) s-au ținut în Evul Mediu mai multe ședințe ale Dietei transilvane. Castelul a fost demolat complet, numai numele locului (Cordăteși) mai amintește de existența sa. În vatra satului s-au descoperit urmele unei așezări romane. Prima atestare documentară despre existența satului Chețani datează din anul 1444, când se menționează moșia Cheța sub denumirea latină Predium-Keche, ca fiind situată între moșiile Hardey (de unde și denumirea satului Hădăreni) și moșia Gerendi (de unde numele satului Grindeni).

În anul 1270 este atestat documentar satul Hădăreni, sub numele de Hadrya, iar în 1928 satul Grindeni sub numele de Santca Cruce. În Ghidul Administrativ apărut în anul 1928, la București, figurează comuna Chețani, județul Turda, Plasa Luduș, aparținând de Judecătoria Luduș

Bisericile Ortodoxe de lemn din Chețani și Grindeni, construite în secolul XVIII, sunt monumente istorice. Comuna Chețani din județul Mureș este situată pe râul Mureș, pe drumul național DN 15, între Târgu-Mureș și Turda, fiind ultima comună din județul Mureș spre județul Cluj pe acest drum național. Este Unitate Administrativ Teritorială cu persoanalitate juridică de drept public, are patrimoniu propriu și capacitate juridică deplină. Satele aparținătoare sunt Chețani, Coasta Grindului, Cordoș, Giurgiș, Grindeni, Hădăreni și Linț.

- Investiții, proiecte în derulare în perioada mandatului dumneavoastră?

- Așezarea, din punct de vedere geografic, este extraordinară, în sensul că are în vecinătate orașul Luduș și orașul Câmpia Turzii. Pe aici trece și un drum European, E15, și avem cale ferată. Luând în considerare cele menționate, localitatea se poate dezvolta. Ca și buget, comuna Chețani nu este bogată, dar nici săracă. Din bugetul propriu, din impozite și taxe, noi putem supraviețui, putem să întreținem școlile, grădinițele. Într-adevăr, nu putem realiza proiectele mari, de infrastructură, de care e nevoie. Pentru acest lucru, imediat după câștigarea alegerilor, am elaborat trei proiecte, împreună cu colaboratorii mei: introducerea apei în satul Grindeni, asfaltarea tuturor străzilor în comuna Chețani și terminarea Școlii generale, a cărei construcție a început în 2007. Toate cele trei proiecte le-am depus la Programul Național de Dezvoltare Locală și din trei, două au fost aprobate. Unul dintre ele l-am depus și pentru accesarea fondurilor europene, așteptând să ni se dea ... verdictul, adică dacă ni se va aproba sau nu finanțarea. S-a făcut vizita în teren. Totul a fost bine. Așteptăm să vedem ce punctaj avem și dacă ne încadrăm în standardele lor.

Imediat după investirea mea ca primar am semnat un contract de finațare pentru asfaltarea a 7 km de drum comunal, care leagă satul Grindeni de drumul național DN1. Lucrările au început anul trecut și în termen de două luni s-au finalizat. În luna decembrie 2016 s-a achitat contravaloarea proiectului.

De asemenea, de când sunt primar, am amenajat două parcuri moderne de joacă pentru copii, unul în satul Chețani și unul în satul Hădăreni. Totodată, s-a făcut și o parcare de 40 de locuri în fața Primăriei. Până la finele anului, avem o investiție în curtea Primăriei, o hală de 120 metri pătrați. Fondurile au fost alocate. Aceasta este necesară pentru utilajele pe care le vom achiziționa: un buldoexcavator și un microbuz școlar, care ni s-a promis că ni se va da pentru transportul elevilor.

Un alt proiect mare este darea în folosință a sistemului de canalizare. A început în 2009 și, din diverse motive, s-a tărăgănat până acum. De când sunt primar s-a terminat stația de epurare, urmând să se facă racordurile și să fie pusă în funcțiune. Banii au fost primiți de la Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

- Câte unități de învățământ sunt în comuna Chețani?

- Avem trei școli și trei grădinițe: în Grindeni funcționează Grădiniță și clasele I-IV; în Hădăreni este grădiniță și clasele I-VIII, iar în Chețani grădiniță și clasele I-VIII. În total, la nivelul comunei, învață aproximativ 200 de copii. De educația copiilor se ocupă în jur de 30 de cadre didactice. O parte fac naveta de la Luduș, Sălcud. Aceasta se decontează. Întotdeauna am alocat fonduri pentru plată.

- Activitatea economică în Chețani?

- Pe raza comunei sunt câteva firme. Două dintre ele se ocupă cu comercializarea utilajelor agricole, asigurarea pieselor de schimb. Sunt și trei ferme zootehnice, două ferme ce produc legume. Perspectiva noastră, având în vedere că pe raza comunei sunt aceste firme din domeniul agricol, am inițiat procedura pentru înființarea unui miniparc industrial. Avem un teren de 15 hectare, cu care, în momentul de față, suntem în faza de scoatere din circuitul agricol, o parte din el fiind pășune. Luând în considerare că prin comuna Chețani va trece autostrada, ne-am gândit că trebuie să exploatăm oportunitatea, între Chețani și Luduș fiind ieșirea/intrarea pe autostradă. Pe cele 15 hectare dorim să construim hale pentru depozitare, cu acces atât la calea ferată, cât și la autostradă. În prima fază am vrut să ne asociem cu Primăria Luduș, să punem la dispoziție terenul și să vină ei cu investiția, dar ne-am răzgândit și am zis că încercăm să facem viabil terenul și să accesăm fonduri europene, pentru a atrage ulterior agenți economici în comună. De asemenea, am identificat în Grindeni și Hădăreni teren. Urmează să îl parcelăm, să-l intabulăm pe Primărie și să dăm în viitor locuri de casă tinerilor care vor să se întoarcă.

- Cu ce probleme v-ați confruntat/vă confruntați?

- Ca orice primărie, ne confruntăm cu lipsa banilor. Nu sunt atâția câți am vrea noi. În mass media se tot spune că primarii nu au proiecte. Rar se întâmplă însă ca o primărie să nu aibă proiecte. Într-adevăr, lipsa banilor, plus, eu venind din mediul privat, am constatat și o mare birocrație. Așteptăm de la instituțiile statului obținerea unor avize luni întregi. Dacă dăm telefoane pentru a cere mai repede avizele ni se spune că trebuie respectată procedura, termenele.Acesta e răspunsul pe care îl primim. Într-o discuție cu domnul prefect, dr. Lucian Goga, chiar am ridicat problema. Mi-a promis că ne vom întâlni cu toți directorii serviciilor centralizate pentru că e o problemă la nivel national. Se întârzie cu obținerea avizelor de la mediu, de la Electrica, de la gaz…Într-o ședință a Consiliului Județean, un domn primar se plângea că a pierdut un proiect pentru că nu i s-a dat la timp un aviz.

- Perspective?

- Împreună cu echipa pe care o coordonez, ne-am propus să reamenajăm, anul viitor, o zonă de agreement pe malul Mureșului. Am început deja lucrările. De asemenea, avem planificat și un parc și o capelă mortuară în satul Grindeni. În Hădăreni și Chețani, erau începute cele două capele. Anul acesta au fost finalizate și date în folosință. De asemenea, anul viitor vrem să întocmim un proiect pentru extinderea rețelei de canalizare în satul Hădăreni, unde, în prezent, locuitorii au doar apă potabilă.

Ne-am propus să finalizăm lucrările la școala din Chețani, chiar dacă pentru moment, nu s-a aprobat introducerea proiectului și finanțarea lui prin Programul Național de Dezvoltare Locală. În cursul lunii noiembrie am contactat o firmă care să întocmească proiectul pentru accesarea fondurilor europene. În prezent este deschisă o sesiune pentru școli. Îmi doresc în mod special să termin această școală și să aduc toți copiii de la Grindeni și Hădăreni în clădirea nouă. Vrem să facem și After School. Printre proiecte, se numără și construirea unei săli de sport, prin Compania Națională de Investiții. Deja ne-au cerut teren. În Hădăreni vrem să facem și un teren de sport sintetic.

 

Lasă un comentariu