Ioan Valeriu Achiriloaie - susținut de Azomureș și Mercedes-Benz ALIAT AUTO Târgu-Mureș

Distribuie pe:

Ieri, 18 decembrie, schiorul român, Ioan Valeriu Achiriloaie, sportiv calificat la Jocurile Olimpice de Iarnă 2018, a susținut o conferință de presă, alături de antrenorul Marcel Frățilă - Federația Română de Schi și Biathlon, dr. Răzvan Melinte - traumatolog sportiv, membru în echipa lui Ioan Valeriu Archiloaie, Andy Mânzar - director general Mercedes-Benz ALIAT AUTO Târgu-Mureș, Giorgian Procopie - purtător de cuvânt Mercedes-Benz ALIAT AUTO Târgu-Mureș și Ovidiu Maior - purtător de cuvânt Azomureș.

Ioan Valeriu Achiriloaie s-a născut în Brașov, orașul de sub Tâmpa. La 12 km de orașul natal se află cea mai mare stațiune montană din România. Pe aceste pârtii s-a îndrăgostit de schi. În prezent este legitimat la Clubul ASC Corona Brașov (înființat în 2012, clubul are drept obiectiv, pe termen scurt, să ofere posibilitatea sportivilor brașoveni să practice schi de performanță. Pe termen lung își propune promovarea orașului Brașov și a României prin performanțele sportivilor la nivel internațional).

Bursă sportivă din partea Facultății din Coventry pe baza rezultatelor pe care le-a avut în Romînia

A început să schieze la vârsta de 13 ani și primele rezultate notabile le-a atins la 14 ani. Pe primul podium a ajuns la 17 ani, la cursa FIS Giant Slalom de la Predeal. Între anii 2011 și 2013 și a făcut o pauză, în care s-a axat pe educație: a terminat o facultate în domeniul Managementului Sportiv în Marea Britanie. Facultatea din Coventry i-a oferit o bursă sportivă pe baza rezultatelor pe care le-a avut în România (era cel mai bun junior la vremea respectivă și component al lotului național). În cel de-al doilea an, coordonatorul burselor i-a spus de existența unui Campionat Național Universitar al Marii Britanii și l-a întrebat dacă dorește să participe. Ioan Valeriu Achiriloaie a acceptat și a câștigat competiția. La final de an a fost declarat sportivul anului 2012 al Universității din Coventry. ,,Din acel moment, deși nu m-am bucurat inițial de încurajare, nici măcar a părinților, am știut că drumul meu în schiul alpin nu s-a terminat, ci trebuie să continue. Acolo am înțeles ce înseamnă cu adevărat să fii apreciat ca sportiv. Sunt convins că dacă nu ajungeam în Marea Britanie la facultate nu m-aș fi reapucat de acest sport minunat. Cu susținerea, mai ales morală, a celor din Coventry am revenit în circuit și din 2013 până în prezent particip în fiecare an la sezonul competițional. Un eveniment care m-a motivat să continui sportul de performanță s-a întâmplat în 2014, când mi-am reprezentat cu mândrie țara la Olimpiada de Iarnă de la Sochi (Rusia)", spunea Ioan Valeriu Achiriloaie.

Cel mai bine clasat sportiv român la probele de coborâre și Super G

În acest moment, sportivul Ioan Valeriu Achiriloaie este cel mai bine clasat sportiv român la probele de coborâre și Super G. ,,Sunt conștient că nu fac încă parte din elita mondială la aceste două probe, dar încerc, în fiecare sezon competițional, să îmi îmbunătățesc performanțele și să îmi ating obiectivele. Din păcate poziția de „cel mai bine clasat roman" la probele de coborâre nu îmi este amenințată în următorii ani pentru că nu există în acest moment juniori români care să poată face pasul spre marea performanță. Fără ajutorul Federației de Schi și Biathlon nu aș fi putut ajunge în această postură așa de repede și, mai ales, să mă mențin acolo", preciza schiorul. Pentru participarea la Jocurile Olimpice de Iarnă, Ioan Valeriu Achiriloaie se va bucura de sprijinul financiar al Azomureș. ALIAT își va manifesta suportul prin oferirea unei mașini. ,,Mulțumim sponsorilor, care îl susțin în practicarea acestui sport foarte scump, predispus la accidente foate grave, care nu are o tradiție în România", preciza dr. Răzvan Melinte - traumatolog sportiv, membru în echipa lui Ioan Valeriu Archiloaie.

Schiul alpin - în elita sporturilor de iarnă

Din acest an, Azomureș este partener al schiorului ce va reprezenta România la cele două probe în cadrul Olimpiadei de Iarnă din Coreea de Sud, coborâre și super G. ,,E un proiect interesant, un altfel de stil de a face sport", spunea Ovidiu Maior - purtător de cuvânt Azomureș.

„Mulțumim celor care îl sprijină pe sportivul Ioan Valeriu Achiriloaie și din partea Federația Române de Schi și Biathlon. Aveam nevoie de parteneri serioși și i-am găsit în Târgu-Mureș. E un început de drum, unul special și foarte greu însă. Vă rog să îl sprijiniți pe John (n.r. Ioan Valeriu Achiriloaie) pentru că nu e ușor să îți sacrifici tinerețea și sănătatea pentru a practica un sport aflat în elita sporturilor de iarnă", preciza antrenorul federal Marcel Frățilă - Federația Română de Schi și Biathlon.

Proiecte de viitor

Ioan Valeriu Achiriloaie își propune, pe termen scurt (în următorii doi ani), să continue progresul de până acum prin rezultate convingătoare la competiții precum Campionaul Mondial din 2017 și Olimpiada de Iarnă din 2018. Unul dintre cele mai importante obiective pe termen scurt este să fie acceptat și să se antreneze constant cu o echipă de World Cup.

Pe termen mediu (șase ani), schiorul român are drept scop să fie clasat constant în primii 30 la finalul probelor din Cupa Mondială, iar pentru Olimpiadă își propune o clasare în primii 20 la proba de Coborâre.

În ceea ce privește următorii zece ani, Ioan Valeriu Achiriloaie declara: „Este foarte greu să stabilesc un obiectiv pe un termen așa de lung, deoarece există o corelație între obiectivele mai sus menționate. Sunt de părere să ajungem până acolo și să vedem ce se întâmplă în continuare".

Îi dorim succes în continuare!

Lasă un comentariu