SFÂNTUL IGNATIE - 20 Decembrie

Distribuie pe:

SFÂNTUL IGNATIE (35-107 d. Hr), mucenic al lui Hristos, a fost al treilea episcop al Antiohiei în Siria, după Apostolul Petru și Evod, căruia i-a urmat la scaunul episcopal în anul 68. A murit în anul 107 în timpul unei persecuții împotriva creștinilor din vremea împăratului Traian. Prăznuirea principală este 20 decembrie, iar la 29 ianuarie se face pomenire în calendarul ortodox, pentru aducerea moaștelor sale de la Roma la Antiohia. Poartă și numele de Teoforul, care poate să însemne atât „purtător de Dumnezeu", cât și „cel purtat de Dumnezeu". Se spune că Sfântul Ignatie a fost copilul pe care l-a apucat de mână Hristos și l-a luat în brațe zicând: „De nu se va smeri cineva pe sine ca pruncul acesta, nu va intra în împărăția cerurilor" și „Cel ce va primi pe pruncul acesta în numele Meu, pe Mine Mă primește".

De la Sfântul Ignatie Teoforul au rămas 7 scrieri cu o deosebită importanță. Acestea au fost traduse în limba română de preotul prof. univ. Dumitru Fecioru. Aceste sunt adresate: Efesenilor, Magnezienilor, Tralienilor, Romanilor, Filadelfienilor, Smirnenilor și Sfântului Policarp al Smirnei. Ignatie este primul scriitor creștin care insistă mult asupra principiului existenței unui singur episcop în fiecare oraș, asistat de presbiteri și diaconi. Cuvinte de laudă asupra lui Ignatie, a avut și Sfântul Ioan Gură de Aur.

Când împăratul Traian a trecut prin Antiohia împotriva parților, Sfântul Iganie a fost adus înaintea lui. Împăratul l-a cercetat îndelung și a văzut că nu poate fi întors de la credința lui Hristos. De aceea a fost chinuit în felurite chinuri; dar arătându-se mai tare decât chinurile, a fost trimis legat la Roma, păzit de zece ostași, ca să fie mâncat de fiarele sălbatice. El se ruga să fie dat la animalele sălbatice spunând: „Ca să ajung pâine curată lui Dumnezeu". La Roma a fost aruncat în arena circului și a fost mâncat de lei, de i-au rămas doar oasele mari, pe care creștinii le-au adunat cu mare grijă și le-au așezat în pământ.

„Sfinte IGNATIE, purtătorule de Dumnezeu și purtat de Hristos în brațe, roagă-te pentru noi păcătoșii, și ai grijă de neamul nostru românesc, cel dreptmăritor creștin!"

„LA MULȚI ANI CU FERICIRE" acelora care s-au învrednicit a purta numele mucenicul lui Hristos, IGNATIE.

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu