NOI CONDIȚII PENTRU OBȚINEREA CARNETULUI AUTO DE CĂTRE CARDIACI ȘI DIABETICI

Distribuie pe:

Pe site-ul oficial al Ministerului Sănătății, a fost lansat în dezbatere publică un proiect de ordin pentru completarea și modificarea normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, aprobate prin Ordinul ministrului Sănătății nr. 1.162/2010.

Printre modificările propuse, se află, în primul rând, definirea afecțiunilor cardiovasculare, care „pot determina o alterare bruscă a funcțiilor cerebrale, care constituie un pericol pentru siguranța rutieră, reprezentând un motiv pentru interzicerea, cu titlu temporar sau permanent, a conducerii unui autovehicul".

Astfel, în cazul anumitor afecțiuni cardiovasculare, candidaților sau conducătorilor auto le pot fi eliberate sau reînnoite permisele de conducere auto numai după ce afecțiunea în cauză a fost efectiv tratată și sub rezerva avizului eliberat de medicul de specia-litate cardiologie și, după caz, prin efectuarea unui control medical periodic.

Potrivit proiectului, aceste condiții le sunt puse celor care suferă de bradiaritmii, tahiaritmii supraventriculare și ventriculare, simptome de angină, implantare sau înlocuire a unui stimulator cardiac permanent, implantare sau înlocuire a unui defibrilator sau un șoc adecvat sau inadecvat produs de un defibrilator, pierdere tranzitorie a stării de conștiență și a tonusului postural (caracterizată prin debut rapid, durată scurtă și revenire spontană din cauza unei hipoperfuzii cerebrale globale, suspectată a fi de origine reflexă, din cauze necunoscute, fără semne de boli cardiace), sindrom coronarian acut, angină stabilă (dacă simptomele nu sunt declanșate de un efort fizic ușor), intervenție coronariană percutanată, operație de bypass coronarian cu grefă (în caz de infarct sau accident ischemic tranzitoriu), transplant de cord (cu dispozitiv de asistență cardiacă), hipertensiune arterială malignă (creștere a tensiunii arteriale sistolice mai mare sau egală cu 180 mmHg sau a tensiunii arteriale diastolice mai mare sau egală cu 110 mmHg asociată cu o deteriorare iminentă sau progresivă a organelor).

În cazul următoarelor afecțiuni cardiovasculare, candidaților sau conducătorilor auto nu li se pot elibera sau reînnoi permisele de conducere: implantare a unui defibrilator, boli vasculare periferice (anevrism aortic toracic și abdominal, atunci când diametrul maxim al aortei este de natură să predispună la un risc semnificativ de ruptură bruscă și, prin urmare, la un risc de apariție a unui eveniment invalidant subit), dispozitive de asistență cardiacă, sindrom de QT lung însoțit de sincope, cardiopatie valvulară însoțită de regurgitare aortică, stenoză aortică, regurgitare mitrală sau stenoză mitrală, sindrom Brugada cu episoade de sincopă sau revenire din moarte cardiacă subită.

În ceea ce privește diabetul zaharat, un candidat sau un conducător auto care suferă de diabet zaharat și care urmează un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei trebuie să demonstreze că înțelege riscurile hipoglicemiei și că este capabil să țină sub control aceste episoade.

„Nu se eliberează și nu se reînnoiesc permisele de conducere auto în cazul solicitanților sau conducătorilor auto care nu au primit informații referitoare la aceste riscuri și nu sunt deplin conștienți de implicațiile hipoglicemiei.

În cazul în care un candidat sau un conducător auto cu diabet zaharat urmează un tratament medicamentos, eliberarea sau reînnoirea permiselor se efectuează numai pe baza avizului medicului diabetolog și, după caz, pe baza unor controale medicale periodice efectuate la intervale de maxim 5 ani.

Nu se eliberează și nu se reînnoiesc permisele de conducere în cazul candidaților sau conducătorilor auto cu hipoglicemie cronică gravă decât dacă solicitările sunt susținute de un aviz al medicului diabetolog și de efectuarea unor controale medicale periodice.

În cazul hipoglicemiilor cronice grave în timpul orelor de activitate, permisul de conducere auto se eliberează sau se reînnoiește numai după ce au trecut 3 luni de la cel mai recent episod", se precizează în actul normativ.

Proiectul de ordin transpune în legislația românească prevederile Directivei 2016/1106/UE a Comisiei Europene, din 7 iulie 2016. 

Lasă un comentariu