MEDIUL DE AFACERI MUREȘEAN - PE PRIMELE LOCURI LA NIVEL NAȚIONAL

Distribuie pe:

Interlocutor: ec. VASILE POP, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Județului Mureș, membru de onoare și vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie a României, la nivel de reprezentare

- Camera de Comerț și Industrie a României a organizat, la începutul lunii noiembrie, cea de-a XXIV-a ediție a Galei Topului Național al Firmelor. Cum se vede, de la București, mediul de afaceri mureșean?

- Vă spun, de la bun început că avem motiv de mândrie: sfârșitul de an „ne prinde" pe un trend ascendent, județul Mureș se situează peste media pe țară în ce privește mediul de afaceri privat, menținându-ne pe primele 15 locuri la nivel național, ca activitate și cifre de afaceri. De altfel, cifrele și clasamentele vorbesc de la sine: din cele 342 de companii mureșene prezente pe primele locuri ale Topului național, 128 au fost clasate pe primele trei locuri iar 49 sunt ocupante ale locului I pe țară.

Industria rămâne principala sursă de exporturi

- Vă rugăm să numiți câțiva dintre „premianți".

- Cu multă plăcere. Este vorba, în primul rând, de întreprinderile foarte mari - Delgaz Grid SA și Azomureș SA -, întreprinderile mari : Hochland Romania SRL, Kastamonu Romania SA, Durkopp Adler SRL, Hirschmann Romania SRL, CIE Matricon SA, Sandoz SRL, Hora SA, Socot SA, Farel Impex SRL (ultimele trei - cu capital integral românesc), precum și întreprinderile mijlocii: Vitafoam Romania SRL, Ruck Ventilatoare SRL, Vertiqual Engineering SA, Viesmann Transilvania SRL, Monosuisse RO SRL, Daw Bența Romania SRL, Euro Gas Systems SRL, Plasmaterm SA, Multinvest SRL, Prodmedivet SRL. Trebuie menționat că unele… „s-au născut și au crescut" sub ochii noștri - mă refer la Hirschmann Romania SRL, din Parcul Industrial, firmă producătoare de componente auto, care a creat peste 1.000 de locuri de muncă, dar și la altele, precum Durkopp Adler SRL.

- Să înțelegem că, în ansamblul economiei județului, sectorul industrial este cel mai bine reprezentat…

- Într-adevăr, la finele anului trecut, în județ existau 16.321 de firme active, majoritatea fiind întreprinderi mici și mijlocii. Sunt înmatriculate 4.164 de firme cu participare străină de capital (locul 5 pe țară, în 2016, în funcție de valoarea capitalului investit), iar cea mai mare parte a volumului de investiții economice s-a îndreptat spre industrie, care continuă să fie principala sursă de exporturi. Desigur, în economia județului trebuie menționat sectorul bancar, bine dezvoltat, cu sucursale și filiale ale celor mai mari bănci care operează în România.

- Revenind la industrie, care sunt cele mai importante sectoare din domeniu?

- Sectoarele care s-au dezvoltat, beneficiind și de investiții străine semnificative sunt: industria farmaceutică, producția de îngrășăminte chimice, industria de componente auto, industria alimentară, prelucrarea lemnului, transportul și distribuția gazelor naturale. Apoi, să nu uităm că județul nostru este singurul producător de instrumente muzicale cu corzi din România (la Reghin), fiind renumit și prin companiile producătoare de mobilă din Reghin și Târgu-Mureș, unitățile producătoare de materiale de construcții, geamuri, sticlă, ceramică fină (la Târgu-Mureș, Sighișoara și Târnăveni), textile și confecții (Târgu-Mureș, Sighișoara).

- Cu ce mărfuri ne lăudăm la capitolul „exporturi"?

- Exportăm, în principal, produse chimice, produse textile, mașini, utilaje și echipamente electrice, mobilă și ale produse din lemn, având în vedere că principalii piloni ai industriei județului sunt industria energetică, industria chimică și farmaceutică, industria alimentară, prelucrarea lemnului și industria mobilei. În acest punct, trebuie menționat că, în ciuda crizelor și a neajunsurilor de tot felul, exporturile de mărfuri au înregistrat o dinamică pozitivă, crescând, în perioada 2002 - 2016, de peste două ori.

Gala „Topul firmelor din județul Mureș", un moment dedicat celor mai performante companii

- Recent, ați organizat cea de-a 24-a ediție a Galei „Topul firmelor din județul Mureș", masa prezidiului fiind, ca să spunem așa, „doldora" de trofee, diplome și distincții…

- A fost, ca de fiecare dată, un moment special, marcând reușitele comunității de afaceri din județ. Anul acesta, la întocmirea clasamentelor au participat 16.321 de societăți comerciale care au depus bilanțul contabil la Direcția Finanțelor Publice Mureș. Dintre acestea, 2.634 s-au situat pe primele 10 locuri, grupate pe domenii de activitate și pe clase de mărime, 1.033 figurând în catalogul tipărit „Topul Firmelor Județului Mureș", iar 748 de firme s-au clasat pe locul I. …Așa că, iată, „grămada" de cupe, diplome și distincții se justifică din plin. Plus că, avem, ca să mă exprim astfel, distincțiile noastre „tradiționale", acordate agenților economici cu rezultate deosebite, constante de-a lungul timpului: Diploma pentru Exportatorii de Top, Diploma și Trofeul pentru Excelență în Afaceri, Diplomele de Onoare acordate femeilor manager de succes.

Este important să încurajăm investițiile străine în județ!

- Care vă sunt colaboratorii de nădejde în activitățile pe care le desfășurați?

- Colaborăm foarte bine cu Instituția Prefectului - județul Mureș, Consiliul Județean și, mai ales, cu Primăria Municipiului, cu care organizăm, pe baza unui Acord de parteneriat, târguri, expoziții și alte evenimente de promovare a mediului de afaceri. Suntem pe aceeași lungime de undă în ce privește dezvoltarea învățământului profesional - Școala de Arte și Meserii, pentru că firmele au mare nevoie de forță de muncă, de meseriași calificați în diverse domenii. Susținem, în egală măsură, proiectul municipalității în ce privește realizarea zonei periurbane: unificarea Târgu-Mureșului cu localitățile din jur ar însemna un impuls dat economiei județului, o ofertă și o serie de facilități pentru investitori pentru că - țin să subliniez - avem nevoie de capital străin, trebuie să ne bazăm pe capitalul străin și să încurajăm investițiile străine în economia județului.

Mă gândeam să mă retrag din activitate, dar lucrurile au luat o întorsătură neașteptată…

- Am lăsat, nu întâmplător, pentru finalul discuției noastre, un eveniment important în cariera dumneavoastră profesională, petrecut recent. Vă rugăm să detaliați.

- Sincer să fiu, mă gândeam să mă retrag, după 26 de ani de activitate, din care 16 ca președinte și 11 ca vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie Mureș…

- Dar …

- Dar lucrurile au luat o întorsătură neașteptată. La Topul Național al Firmelor, din noiembrie, de la Centrul Expozițional Romexpo din București, am avut surprinderea și, de ce să nu recunosc, bucuria de a primi Ordinul Comercial clasa a III-a și Diploma de Onoare, pentru contribuția la susținerea și consolidarea economiei județului Mureș și a Regiunii Centru, iar în cadrul Adunării generale a membrilor CCI am fost ales în funcția de președinte al Comitetului pentru Strategii de Dezvoltare Economică, cu grad de vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie a României, la nivel de reprezentare, pentru un mandat de 5 ani.

Este nevoie de predictibilitate și coerență în legislația fiscală

- Ce presupune această schimbare în traseul dumneavoastră profesional și ce vă propuneți în această nouă calitate?

- Schimbarea presupune, în primul rând… drumuri multe la București, la reuniunile Comisiei de dezvoltare economică. Sunt multe de făcut pentru dezvoltarea mediului de afaceri și conectarea lui durabilă și solidă la nevoile reale ale societății În ce mă privește, am mai multe idei și propuneri, pe care le vom dezbate împreună cu colegii. Însă, repet: este nevoie să încurajăm investițiile străine în economie, să putem oferi firmelor servicii noi, diversificate, contribuind, prin aceasta, la crearea de noi locuri de muncă. În aceeași măsură, este nevoie de predictibilitate și de strategii coerente, pe termen lung, în ce privește legislația fiscală și, nu în ultimul rând, de reducerea birocrației. La nivelul Camerelor județene trebuie găsite mijloace de realizare a atribuțiilor încât să asigurăm dezvoltarea armonioasă a tuturor componentelor mediului de afaceri - industrie, agricultură, comerț, servicii, potrivit cerințelor economiei de piață. Mă bazez, ca întotdeauna, pe implicarea, profesionalismul și spiritul de echipă al celor mai apropiați colaboratori, membrii Colegiului de conducere, ai Comitetului de direcție și, evident, vicepreședinții CCI Mureș - Gencsi Andras, Hermann Johann, Illes Koloman și Radu Mircea Pescar.

- Vă mulțumim, vă dorim La mulți ani și… La mulți investitori!

Lasă un comentariu