Un eveniment cultural de excepție! Lansarea volumului de poezie patriotică „TORNA, TORNA" - autor Răzvan DUCAN

Distribuie pe:

La sediul Protopopiatului Blaj, al Bisericii Greco-Catolice Române Unită cu Roma, într-o frumoasă sală înconjurată de sfinți, la mijloc fiind Domnul nostru IISUS HRISTOS, a fost lansat volumul de poezie patriotică a scriitorului Răzvan DUCAN din Tg.-Mureș. Lansarea a fost onorată de prezența unor personalități de seamă ale culturii din Tg.-Mureș: scriitorul Nicolae Băciuț, director al Direcției Județene pentru Cultură Mureș; poeta Viorica Șutu, prof. Silvia Pop, președ. ASTRA Blaj, pr. Ioan Fărcaș, protopop și vicar mitropolitan; ing. Ioan Mihălțan, autor de cărți, dr. Mariana Dulcea, ec. Ioan Șolea, fost primar al Blajului în postură de amfitrion, cel care a condus întregul eveniment.

Poezia patriotică adevărată degajă sentimente profunde de admirație față de patrie. Poezia lui Răzvan Ducan, poate fi taxată ca un act de mare curaj, venind cu pagini noi de patriotism în contextual Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Autorul are har artistic de a surprinde armonia cosmică, comuniunea între Cer și Pământ, dându-ne de înțeles că poporul nostru este printre puținele popoare de un nivel ancestral. Semnificativ în ceea ce spun este poezia ,,Tricolorul" : ,,Culori strălucitoare cuibărite în culoare albă/ netrecută printr-o prismă de cristal,/ Roșu - de la ,,Palaghia Roșu"/Galben - de la aurul munților și ,,galbena gutuie"/ Albastru - de la vocația europeană/ a acestui popor ancestral.

Poeziile din volumul lansat sunt adevărate pietre prețioase cu diferite nuanțe, care îl impun pe autor ca o personalitate reprezentativă pentru activitățile lirice bogate și variate. Poetul cultivă o poezie patriotică fără ostentație, fără ură, reliefând că românul ține la tot ce este a lui, iar idealul de UNIRE nu l-a părăsit niciodată.

Iată poezia ,,EGAL 1 Decembrie 1918", în special prima strofă: ,,Școala Ardeleană plus 1848,/ Plus 1859, plus 1877/ Plus Primul Război Mondial/ Egal 1 Decembrie 1918, " și penultima strofă: ,,Ardealul plus Țara Românească,/ plus Moldova,/ Plus Basarabia și Bucovina,/ plus Cadrilaterul și ținutul Herței,/ egal 1 Decembrie 1918…. /De atunci, de la Nistru pân' la Tisa/ și râsul-mi-s-a și plânsu-mi-s-a !.

Voința neamului românesc, sub aripa de pronie cerească, a fost și va fi pentru vecie ,,Unirea și păstrarea pentru totdeauna a dulcei ,,limbă românească". Așa cum remarca unul din vorbitori (Nicolae Băciuț): „Dacă nu era 1 Decembrie 1918, noi nu eram azi aici. Răzvan Ducan reabilitează poezia patriotică, scrie poezie de atitudine, la granița dintre poezia patriotică și poezia politică. Volumul de față este o carte de excepție, în care ne regăsim, cu sentimentul românesc al ființei. E o carte de incontestabilă valoare literară".

Aș vrea să remarc judecățile de valoare pertinente ale personalităților prezente la lansare: prof. Silvia Pop, scriitor Băciuț Nicolae, pr. vicar Fărcaș Ioan, ec. Ioan Șolea, dr. Dulcea Mariana. Cocheta sală a Protopopiatului Greco-catolic din Blaj a fost arhiplină cu profesori, ingineri, medici și alți iubitori de carte, în acest context aș vrea să remarc ca o pată de culoare prezența în sală a trei frați veniți din comuna ,,Noul Românesc", jud. Sibiu, care prin periplul lor la Alba și Blaj, nu au vrut să rateze acest act cultural, ei înșiși fiind oameni de cultură, mari patrioți și, nu în ultimul rând ,,adevărați români". Iată numele celor trei care prin prezența lor au onorat acest deosebit eveniment: Gheorghe David, Diogen David și Ioan David - îi felicităm pentru prezență, fiind siguri că vor duce mai departe impresiile despre activitățile culturale ale Albei și Blajului.

A fost o lansare reușită care a îmbogățit evenimentele culturale ale acestei perioade, pentru reușită merită să fie felicitați organizatorii: ASTRA Blaj; Protopopiatul Gr.-catolic Blaj și nu în ultimul rând pe dl Șolea Ioan, inițiatorul frumosului eveniment.

Îmi fac o datorie de onoare, felicitându-l pe autor dl prof. Răzvan Ducan, care încă odată ne-a demonstrat modul propriu de a-și slăvi și a-și apăra patria!

Lasă un comentariu