S-A DESCOPERIT BACTERIA CARE DUCE LA METASTAZE CANCEROASE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Harvard, citați de descopera.ro, susțin că au găsit dovezi conform cărora un anumit tip de bacterie găsit în tumorile din colon se întâlnește și în alte părți ale corpului, călătorind cu ajutorul celulelor canceroase în faza de metastază a bolii.

„În studiul nostru, am analizat această bacterie, numită Fusobacterium nucleatum, și posibilitatea asocierii ei cu cauza apariției cancerului la colon.

Studii anterioare au arătat că bacteria există alături de celulele tumorii în varii tipuri de cancere, ducând la ideea că acestea pot reprezenta cauza formării tumorilor, însă acum am dorit să vedem dacă aceeași bacterie există și în celulele canceroase care au migrat în altă parte a corpului.

Pentru a afla, am colectat mostre de țesut de la pacienți, găsind că în multe cazuri F. Nucleatum poate apărea atât în colon cât și la ficat, acolo unde cancerul s-a extins. De asemenea, cei care nu aveau această bacterie în tumorile din colon, nu o aveau nici în tumorile crescute la ficat. Intrigați de descoperire, am dorit să aflăm mai multe cu privire la procesul de evoluție al tumorilor.

Astfel, am implantat tumori de la oameni bolnavi la șoareci sănătoși, observând că tumorile care aveau această bacterie s-au prins de organism și au început să crească. În celălalt caz, unde tumorile erau lipsite de F. nucleatum, tumorile nu au reușit să se dezvolte. Mai mult decât atât, am încercat să tratăm cancerul la șoareci, folosind un antibiotic despre care se știe că omoară această bacterie, iar după un timp am descoperit că tratamentul încetinește creșterea tumorii.

Așadar, descoperirea sugerează că bacteria joacă un rol important în dezvoltarea celulelor canceroase și în colonizarea țesuturilor sănătoase în faza de metastază", explică oamenii de știință americani.

 

Lasă un comentariu