Reghin - vatră de tradiții și obiceiuri populare

Distribuie pe:

Sub genericul „Vin colindătorii", Municipiul Reghin și Muzeul Etnografic „Anton Badea" au organizat miercuri, 20 decembrie, Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Vin colindătorii", arcând, prin ceremoniale precreștine - colindatul cu turca și jocul caprei - , regenerarea ritualică și continuitatea vieții.

La manifestare, ajunsă la cea de a XVIII - a ediție, au participat grupuri de colindători de pe cuprinsul arealului reghinean : Hodac, Șerbeni, Dedrad, Idicel, Luieriu, Vătava, Morăreni, Urisiul de Jos, Uila, Șieu - reunind, deopotrivă, copii, tineri și adulți, „uniți în cuget și-n simțiri", dând glas străvechilor colinde și urături, spre bucuria participanților la eveniment. Soliști: Ana Bercea, Larisa Cotoi, Florin Miler.

Pornind de la de la sediul Muzeului Etnografic, grupurile de colindători au împânzit străzile orașului, fiind întâmpinați, în fața Primăriei, de edilul-șef al municipiului: „A devenit deja o tradiție să ne deschidem larg porțile colindătorilor. Anul acesta, nu mai puțin de 1.200 de glasuri au răsunat, aducând bucuria Nașterii Domnului. De la omuleți de-o șchioapă, la tineri de peste… 80 de ani, cu toții ne-au umplut sufletele de bucurie. Le mulțumim fiecăruia în parte și profităm de ocazie pentru a împărtăși cu dumneavoastră momentele frumoase, trăite împreună", a declarat, cu emoție, primarul municipiului, dna Maria Precup.

În semn de recunoștință, cei zece veterani de război din municipiu au primit, din partea Primăriei, cadouri de Moș Crăciun.

 

Lasă un comentariu