Câteva dintre cele mai frumoase tradiții și obiceiuri din Transilvania:

Distribuie pe:

Steaua. Steaua este un obicei de iarnă, păstrat din strămoși și care are loc în fiecare an pe data de 25 decembrie, de Crăciun. Colindătorii umblă prin sat cu Steaua și vestesc nașterea pruncului Iisus. De obicei, colindătorii merg în cete de câte patru, cu îngerul și cu trei crai. Pentru colindul lor, copiii primesc nuci, mere sau cozonăcei.

Chematul fetelor la juni. Este un obicei anual, care are loc de Crăciun, pe 25 decembrie. În această parte a țării, tradițiile și obiceiurile sunt păstrate cu sfințenie, din tată în fiu. La această sărbătoare sătească, junii sunt îmbrăcați în costume populare. Ei merg la casele fetelor de măritat și le cheamă la petrecere. Părinții fetelor îi servesc apoi pe juni cu vin și plăcințele. Petrecerea are loc apoi seara, la gazda junilor.

Capra. Capra este un alt obicei de iarnă, care are loc de sărbătoarea Crăciunului. Obiceiul acestui colind are o semnificație aparte: capra aduce belșug și sănătate în anul care urmează. Colindătorii se costumează și pornesc să danseze capra în tot satul, urându-le sătenilor bogăție, putere de muncă și sănătate.

Butea Junilor. Acest obicei este specific sărbătorilor de iarnă, însă pregătirile încep încă din luna octombrie. Atunci se formează „butea junilor" și gazda pe perioada sărbătorilor. Apoi, cu o săptămână înainte de Crăciun, feciori din sat aduc gazdei bucate din care se vor ospăta de Crăciun. În ziua de Crăciun, feciorii se îmbracă în haine de sărbătoare și pornesc la colindat prin sat. După colindat, feciorii se îndreaptă spre casa gazdei, unde se ospătează.

Meteleaua. Acest obicei este unul păgân, fiind sărbătorit în fiecare an la solstițiul de iarnă. Cu această ocazie, sătenii aprindeau focuri pentru a alunga răul. Mai târziu focurile au fost înlocuite cu un meteleu (păpuși din paie). Focul meteleului simboliza renașterea naturii și a vieții. Aceste focuri sunt acum asociate cu sărbătoarea Crăciunului, în fiecare sat din Ardeal arzându-se meteleul în centrul localității. Această datină are loc pe data de 28 decembrie, iar cetele de feciori au costumații tematice.

Borița. Este o datină de Crăciun specifică maghiarilor ceangăi din Transilvania. Borița este o mască purtată de un fecior din grupul de colindători, care dansează și cântă melodii menite a alunga spiritele rele. Dansul este realizat numai de către băieți și mai semnifică și ciclicitatea vieții.

Lasă un comentariu