De la 1 ianuarie 2018, INTRĂ ÎN CIRCULAȚIE MONEDE ȘI BANCNOTE CU NOUA STEMĂ A ROMÂNIEI

Distribuie pe:

Banca Națională a României (BNR) anunță că, în conformitate cu prevederile Legii nr.146/2016 pentru modificarea Legii nr.102/1992 privind stema țării și sigiliul statului, va lansa, începând cu 1 ianuarie 2018, bancnote și monede cu noua stemă a țării.

„Bancnotele cu noua stemă vor avea înscrisă pe avers data de ,,1 ianuarie 2018", însă toate celelalte elemente grafice ale bancnotelor și monedelor cu noua stemă, caracteristicile acestora, precum și elementele de siguranță ale bancnotelor vor fi aceleași și vor circula în paralel cu cele existente în prezent", precizează BNR.

Reamintim că, anul trecut, stema și sigiliul statului au fost modificate, în sensul că a fost readusă coroana pe capul acvilei prezente pe stemă. „Readucerea coroanei pe capul acvilei din stema țării are un rol moral, educativ și demonstrativ, pe de o parte, iar pe de altă parte readuce în actualitate valorile și simbolurile pe care le reprezintă, cunoscându-se mult mai bine proveniența lor istorică, relevanța lor actuală și idealurile la care fac trimitere.

Coroana de oțel de pe capul acvilei a fost turnată din oțelul unui tun turcesc capturat în Războiul de independență din anul 1877 și simbolizează caracterul național, suveranitatea și independența, obținute prin jertfă și lupta străbunilor noștri", se arată în actul normativ menționat.

Lasă un comentariu