Agricultura mureșeană - la ora bilanțului

Distribuie pe:

În cursul acestei săptămâni, la sediul Direcției pentru Agricultură Județeană Mureș, a avut loc o conferință de presă. Cu acest prilej, directorul executiv al instituției - ec. Ioan RUS, a prezentat bilanțul agriculturii mureșene pe anul 2017.

Direcția pentru Agricultură Județeană Mureș este serviciu public deconcentrat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și răspunde de implementarea, la nivel județean, a strategiei și Programului de guvernare în domeniile agriculturii și producției alimentare, îmbunătățirii funciare, fond funciar, protecția mediului și zootehnie, precum și în domeniile conexe: conservarea managementului durabil al solurilor și resurselor genetice vegetale și animale.

În coordonarea Direcției pentru Agricultură Județeană Mureș funcționează și Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice Mureș, instituție cu personalitate juridică finanțată integral din venituri proprii.

Suprafața agricolă a județului Mureș este de 408 838 ha. Din suprafața arabilă de 222 103 hectare, în anul 2017 au rămas nelucrate 14 853 (7 %), mai mică față de anul precedent ( 22 246 hectare - 10 %), aflăm de la ec. Ioan RUS. Domnia sa preciza că scăderea s-a datorat sprijinului financiar acordat. De asemenea, anul acesta, se poate constata o creștere a producțiilor medii și totale realizate la majoritatea culturilor: grâu, triticale, orz, orzoaică de toamnă, porumb boabe, mazăre, floarea soarelui, rapiță, soia, sfeclă de zahăr, tutun, plante medicinale, legume, cartofi, plante de nutreț, struguri … Datorită unor condiții meteorologice nefavorabile manifestate în primăvara anului 2017 (îngheț târziu) a fost afectată producția de fructe, iar datorită factorilor naturali (ploi abundente, vijelii și căderi de grindină înregistrate în cursul lunii mai -iunie și secetă în luna august, au fost afectate producțiile de porumb, floarea soarelui și rapiță în unele zone ale județului (Cuci, Ogra, Iernut, Iclănzel …). La cultura de grâu s-a înregistrat o producție medie de 5810 kg/ha, la porumb boabe o producție medie de 6778 kg/ha, iar la sfeclă de zahăr 43,121 kg/ha net de plată și o producție fizică de 46 690 kg/ha rădăcini de sfeclă de zahăr. La culturile menționate au fost înregistrate cele mai bune producții din ultimii ani, susținea conducerea Direcției pentru Agricultură Județeană Mureș.

În cursul anului 2017, Direcția pentru Agricultură Județeană Mureș a îndeplinit atribuțiile specifice cu un număr de 32 de salariați din totalul de 35, din care doi de conducere (dintr-un total de patru).

Detalii în numerele viitoare ale cotidianului nostru.

Lasă un comentariu