BANII ROMÂNIEI (LXXVII) VALORI CAPITALIZATE ÎN AFARA ȚĂRII

Distribuie pe:

„Comisia Europeană a prezentat în vara lui 2016 planul de acțiune menit să împiedice marile companii să evite plata impozitelor prin optimizarea fiscală excesivă a profiturilor.

Comisia Europeană propune obligarea companiilor multinaționale de a prezenta public și defalcat datele financiare cu privire la impozitele plătite în fiecare stat membru, precum și în așa-numitele paradisuri fiscale.

În plus, acestea ar urma să fie obligate să dezvăluie, la nivel consolidat și valoarea taxelor aferente afacerilor realizate în afara Uniunii Europene.

Noile cerințe de raportare ar urma să fie aplicate tuturor companiilor prezente pe piața europeană și care au o cifră de afaceri de minimum 750 de milioane de euro pe an. Circa 6.000 de multinaționale ar urma să raporteze aceste date financiare, potrivit estimărilor Comisiei.

Companiile ar urma să raporteze, pentru fiecare stat membru UE și pentru jurisdicțiile fiscale care nu respectă standardele de bună guvernantă următoarele date financiare:

• natura activităților desfășurate;

• numărul de angajați;

• valoarea totală a afacerilor (cele realizate între entități diferite din cadrul grupului, precum și cele realizate cu terți);

• profitul înainte de taxe;

• valoarea impozitului datorat pe profiturile realizate efectiv în acel stat;

• valoarea impozitului pe profit plătit efectiv;

• câștigurile acumulate (spre exemplu, din profituri ce nu au fost distribuite acționarilor sau reinvestite); acestea nu reprezintă o problemă în sine, însă „niveluri ridicate ale câștigurilor acumulate în jurisdicții fiscale care nu respectă standardele de bună guvernantă pot fi privite drept un indicator al potențialelor încercări de evitare a plății taxelor", notează Comisia.

Aceste informații ar trebui să fie făcute publice, într-un raport accesibil timp de cel puțin 5 ani și disponibil pe site-ul oficial al companiei.

Comisia Europeană estimează că veniturile neîncasate ca urmare a optimizării fiscale făcute de multinaționale prin transferul profiturilor se încadrează între 50 și 70 de miliarde de euro la nivel european. Suma este considerabil mai mare dacă sunt incluse și anumite deficiențe ale sistemelor fiscale, cum ar fi regimurile fiscale speciale sau ineficiența colectării, situație în care valoarea veniturilor neîncasate s-ar ridica la 160-190 de miliarde de euro. Estimările au fost făcute pornind de la premisa că eficiența colectării este de 75%.

„Există numeroase cercetări empirice care sugerează că entitățile multinaționale au capacitatea de a reloca profiturile, cu ușurință, pentru a răspunde diferențelor de impozitare prin utilizarea unor mecanisme precum prețurile de transfer, transferurile și tranzacțiile intra-grup, taxe de licențiere ș.a. și există dovezi că această practică este tot mai larg răspândită", se arată într-un studiu comandat de CE.

Companiile care fac afaceri în mai multe state plătesc, în medie, cu 30% mai puține taxe decât cele care își desfășoară activitatea pe un singur teritoriu.

Comisia Europeană a prezentat și un set de măsuri pentru combaterea „practicilor fiscale agresive" ale marilor companii. Comisarul european pentru afaceri economice și financiare, Pierre Moscovici, a precizat că aceste practici de transferare a profiturilor pentru a reduce cât mai mult valoarea impozitelor datorate se traduc prin pierderi bugetare de 70 de miliarde de euro din taxe neîncasate de statele membre UE. Totodată, el a atras atenția că afacerile locale suportă o povară fiscală cu 30% mai ridicată decât multinaționalele.

Fiecare stat membru ar urma să primească de la autoritățile competente din alte state informații fiscale despre multinaționalele care operează pe teritoriul său, reiese din propunerea Comisiei. Moscovici este de părere că firmele nu ar trebui să fie lăsate să plătească taxe foarte mici sau deloc în statele în care fac profit. „Pachetul privind combaterea evaziunii fiscale îndeamnă statele membre să ia poziție în mod mai ferm și mai coordonat împotriva companiilor care încearcă să evite să plătească impozitele care le revin în mod echitabil și să pună în aplicare standardele internaționale împotriva erodării bazei impozabile și a transferului profiturilor", transmite Comisia.

(va urma)

Lasă un comentariu