Istoria, Biserica și... Morala

Distribuie pe:

„RELIGIA ȘI MORALA atribuie o valoare deosebită personalității omenești și consideră omul ca o ființă mai presus de toate celelalte, prin aceea că este religios și moral. Pentru RELIGIE, OMUL este chipul și asemănarea lui Dumnezeu, creatura sa cea mai aleasă, fiul Său. Sufletul are valoare nesfârșită înaintea lui Dumnezeu. Din punct de vedere moral, voința autonomă din om este un lucru așa de mare, că a făcut pe filosoful german Immanuel Kant să spună: «Două lucruri îmi umplu sufletul de admirație: cerul înstelat deasupra capului și conștiința din om»".

Prof. dr. Irineu Mihălcescu (1874-1948), teolog și ierarh ortodox român, care a îndeplinit demnitatea de mitropolit al Moldovei (1939-1947), profesor universitar, scriitor bisericesc. Între anii 1901-1904, a urmat studii de specializare la Facultatea de teologie și filosofie din Berlin, obținând la finalul studiilor titlul de Doctor în Filosofie. A reprezentat BOR la diferite întruniri cu caracter ecumenic din străinătate. Este înmormântat la Mănăstirea Agapia în anul 1948. A publicat mai multe cărți cu caracter moral-religios și socio-cultural, un adevărat tezaur pentru neamul românesc creștinesc și nu numai.

***

„Gândul suprem pe care îl putem gândi e Dumnezeu. Dar e limpede că nu-L putem gândi până la capăt. Există o disproporție uriașă între înzestrarea noastră curentă și anvergura acestui gând. Miraculos e până și faptul că realizăm această disproporție. NU LĂSAȚI BISERICA SĂ DEVINĂ NUMAI UNA ADMINISTRATIVĂ" (Cu referire la ora de religie în școală). „Nu e de ajuns să mergi la Biserică regulat, trebuie ca Biserica să te însoțească în toată activitatea ta, în toată gândirea ta, ceea ce știu, e un lucru dificil."

Andrei Pleșu (1948-), scriitor, eseist, estetician, istoric al artei, stilist al limbii române. A fost ministru Culturii în guvernul Petre Roman și ministrul Afacerilor Externe în guvernul Radu Vasile. Doctor Honoris Causa al Universității „Albert Ludwig" din Freiburg și al Universității „Humboldt" din Berlin. Unul din cei mai importanți discipoli ai filosofului Constantin Noica. Are o abordare uneori gravă dar relaxată la problemele de morală, teologică și existențială: „CITESC CU PLĂCERE, ÎMI PLAC IDEILE ȘI ÎL CAUT PE DUMNEZEU".

***

„Istoria este singurul mijloc de a deștepta în sufletul nostru iubirea cea sfântă de țară; ea ne arată cum popoarele au fost mari când au știut să sacrifice interesele pentru binele aproapelui și pentru binele comun; tot istoria ne învață iarăși că dreptatea este legea ei supremă și că nicio faptă abătută de la norma naturală de purtare nu rămâne fără a atrage pedeapsa după sine".

Alexandru D. Xenopol (1847-1920), istoric, filosof, economist, pedagog, sociolog, scriitor român. Este autorul primei mari sinteze a Istoriei Românilor. S-a distins ca filosof de talie mondială, fiind considerat printre cei mai buni.

P.S. „La nimic nu folosește bogăția în ziua mâniei, numai dreptatea mântuiește de moarte" (Pilde 11,4).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu