La Sărmașu, Colinde, colinde, e vremea colindelor

Distribuie pe:

Harnică și neobosită, Dinuca Burian, cea care conduce destinele Bibliotecii Orășenești „Liviu Rusu", dându-i strălucire și prezență permanentă în orizontul culturii mureșene, a primit colindători.

Grupul Folcloric „Graiul Câmpiei", elevi de la Șc. Gimnazială Cămărașu, jud. Cluj, un Grup de colindători, copii din cadrul Complexului de case de tip familial Sâncraiu de Mureș, Sântana de Mureș, elevi de la Școala Gimnazială Miheșu de Câmpie au fost cei care au adus spiritul Crăciunului sub pavăza cărților, în biblioteca sărmășeană.

Îmbrăcați în costume populare, cu toții, copii și bătrâni, au făcut să răsune, ca odinioară, colindele copilăriei, însoțite de evocări, nostalgii ale unor vremuri de altădată, când tradiția era peste tot la ea acasă.

„Unul dintre obiceiurile cele mai cunoscute ale copiilor colindători este umblatul cu Steaua. Acest obicei evocă momentul în care, la Nașterea lui Iisus, pe cer s-a ivit steaua care i-a călăuzit pe magi. De la Crăciun și până la Bobotează, copiii din satul tradițional umblau cu steaua. Astăzi au umblat și au ajuns cu steaua la Bibliotecă, elevi de la Școala Gimnazială Cămărașu, jud. Cluj", scrie Dinuca Burian pe contul său de Facebook.

„Mulțumesc, Dinuca Burian, ne-ai dat un model de colind autentic - în care urarea este și promisiune, pentru LA ANU'!" - scrie pe Facebook Matache Voicu, acolo unde Dinuca Burian este la fel de prezentă prin texte care ilustrează viața culturală sărmășeană, dar unde evocă și mari personalități ale culturii române.

Invitați speciali, cu colindul lor au fost Vasile Soporan, Mărioara Precup Stoica, Ileana Moldovan.

Programul manifestării de la Sărmașu, organizată de Primăria Orașului - Biblioteca Orășenească „Liviu Rusu", Direcția Județeană pentru Cultură Mureș a cuprins și videoproiecții despre Oprea Sorin, eroul din 1989, și alte personalități locale, precum Ovidiu Iuliu Moldovan și Gabriela Moga Lazăr - prezentator prof. Ciprian Fărcaș.

Invitați de onoare au fost Nicolae Băciuț și Ileana Roman, care au vorbit despre locul tradițiilor de Crăciun, despre imperativul de a duce mai departe o moștenire inestimabilă lăsată de înaintași.

Manager de proiect Dinuca Burian, omul care se dedică cu devotament promovării cărții și valorilor culturale.

 

Lasă un comentariu