REȚETE „DE PROSPERITATE" PENTRU NOAPTEA DINTRE ANI

Distribuie pe:

Pentru masa festivă de Revelion, fiecare popor își are rețetele specifice, prin care dorește să aducă în noul an noroc, prosperitate, sănătate, echilibru, pace și iubire.

Iată care sunt preparatele tradiționale nelipsite de pe masa dintre ani, specifice câtorva țări, prezentate de life.ro:

Grecia - vasilopita. În seara de Anul Nou, grecii mănâncă o pâinică rotundă, numită vasilopita (probabil de la numele sfântului Vasile, care se celebrează în prima zi din an). Este o pâine dulce, coaptă de obicei cu migdale și cu... o monedă ascunsă în aluat. Se crede că cel care găsește moneda va fi norocos tot anul.

Japonia - toshikoshi soba. Japonezilor nu le lipsește de pe masa de Revelion un bol cu toshikoshi soba, un fel de mâncare bazat pe tăiței de hrișcă. Lungimea tăițeilor simbolizează urările de viață lungă. Se mai spune că tăițeii fierți se pot tăia ușor cu lingura, ceea ce înseamnă că cei ce se află la masă pot lăsa în urmă greutățile anului precedent.

Irlanda - pâine cu unt. În Irlanda, trecerea de la un an la altul este celebrată cu pâine și unt. Tradiția amintește de vremurile grele ale foametei, unii istorici spunând că cei care lasă pe treptele casei pâine și unt în noaptea de Revelion transmit faptul că în acea casă nu domnește sărăcia. Copiii sunt bineveniți să mănânce tot ce găsesc în fața ușilor.

Statele Unite (în Sud) - fasolea cu „ochi negri". Se spune că americanii din sud mănâncă acest tip de fasole în noaptea de Anul Nou ca să le aducă noroc. Se pare că acest tip de fasole nu era pe placul soldaților Unioniști în timpul Războiului Civil, în schimb îi ținea pe soldații Confederați în viață.

Suedia și Norvegia - budincă de orez. De Anul Nou, suedezii și norvegienii pun o singură migdală în budinca de orez. Se spune că cel care o va găsi se va bucura de prosperitate tot anul.

Argentina - fasole. Și argentinienii mănâncă fasole de Anul Nou, în speranța că acest lucru îi va ajuta să își păstreze jobul sau să își găsească unul mai bun, mai bănos.

Germania - Berliner. Berliner sau Krapfen este numele unor gogoși care se prepară în special de Anul Nou. Aceste gogoși dulci sunt de obicei umplute cu diverse magiunuri, însă germanii se țin de glume, schimbând umplutura gogoșilor pe care le oferă musafirilor cu... muștar.

Spania - struguri. Imediat ce ceasul bate de miezul nopții în noaptea de Revelion, spaniolii se grăbesc să mănânce 12 boabe de strugure, reprezentând cele 12 luni ale anului. Dacă nimeresc boabe gustoase și dulci, înseamnă că lunile respective vor fi bune, dacă nimeresc și boabe acre, înseamnă că lunile acelea nu vor fi chiar așa de blânde.

Scoția - whisky. Nu e chiar un fel de mâncare, însă whisky-ul este nelipsit de pe masa scoțienilor de Anul Nou. După ce ciocnesc câte un pahar, la miezul nopții scoțienii pleacă prin vecini pentru a face prima vizită din an și își duc unii altora mâncare și băutură.

Polonia - hering marinat. Peștele este popular pe masa de Revelion în multe țări, însă polonezii se bucură să mănânce hering marinat, alături de alte soiuri de pește în saramură sau afumate. Se spune că dacă mănânci pește vei avea un an prosper, plin de bunăstare.

China - găluște. De Anul Nou Chinezesc (care se serbează la final de ianuarie), se mănâncă jiaozi, un soi de găluște care simbolizează bogăția și longevitatea. Adesea, aceste găluște au forma unor cerculețe care să se asemene cu vechii bani japonezi.

Italia - linte. Pe lângă mâncărurile cu pește, italienilor le place să mănânce linte în noaptea de Revelion. Asta pentru că boabele de linte se aseamănă monedelor, deci duc cu gândul la noroc și bogăție în noul an.

Cuba și Austria - purceluș la proțap. În ambele țări, purcelușul de lapte la proțap este nelipsit de pe masa de Revelion. Ca și în multe alte țări, purcelușii de lapte sunt simbolul bogăției, norocului și prosperității.

India - orez și linte. În India, Noul An se sărbătorește în primăvară, iar de pe masă sunt nelipsite lintea și orezul, întrucât boabele sunt simbolul prosperității.

Turcia - rodie. Rodia și, mai ales, boabele de rodie simbolizează fertilitatea și abundența în Noul An. Cel puțin așa cred turcii, care aduc aceste fruct pe masa de Revelion.

România - pește și șampanie. De pe masa de Revelion a românilor nu lipsesc peștele (ca să trecem prin noul an ca peștele prin apă) și șampania sau vinul spumos (care sperie duhurile rele prin pocnitura dopului).

 

Lasă un comentariu