Numai moartea mă va despărți de tine

Distribuie pe:

Cine ne va despărți pe noi de iubirea lui Hristos? Necazul, sau strâmtorarea, sau prigoana, sau foametea, sau lipsa de îmbrăcăminte, sau primejdia, sau sabia?" (Rom.8,35)

După atâta alergare și căutare, iată-ne, cu ajutorul și mila nemărginită a lui Dumnezeu, ajunși la început de an. Prima zi din an are pentru creștinii ortodocși o întreită semnificație: mai întâi este praznicul împărătesc al „Tăierii împrejur" a Pruncului născut în ieslea Betleemului. În al doilea rând Biserica noastră Sfântă prăznuiește pe Sfântul Vasile cel Mare, episcopul Cezareii, unul dintre cei mai importanți părinți ai Bisericii. Întrucât astăzi este și Anul Nou și este începutul zilelor anului, se cuvine ca în această zi să adunăm în suflet și câteva gânduri care să îndrepteze toate lucrările săvârșite în răstimpul acestui an.

Bine este ca în această zi să ne uităm înapoi și să vedem cum ne-am trăit viața. Am avut atâtea ocazii pe care ni le-a dat Dumnezeu ca să fim mai buni. Am avut atâtea greutăți menite să pună la încercare purtarea noastră față de Dumnezeu. Am avut atâtea biruințe și am avut atâtea eșecuri. Trecutul trebuie pus în acord cu voia lui Dumnezeu și chiar dacă nu mai poate fi schimbat, totuși în raporturile noastre cu Dumnezeu trecutul poate căpăta noi dimensiuni aducătoare de pace și liniște.

De asemenea, este bine să ne uităm înainte. Poate că în fața unui astfel de îndemn vom fi tentați să spunem că nu ne este dat nouă să vedem ce stă în fața noastră și că numai Dumnezeu știe ce ne va aduce viitorul. Tocmai de aceea este important să ne uităm înainte, cu încredințarea că Stăpânul viitorului este Dumnezeu și stând aproape de El, avem asigurat viitorul sub binecuvântata Sa protecție.

Din Vechiul Testament mi-o amintesc pe femeia ce se numea Rut. Femeia aceasta avea destule motive să dea vina pe soartă pentru tot ce i s-a întâmplat. Iar ceea ce admir cel mai mult la ea este credincioșia ei. Cuvintele pe care ea le-a adresat soacrei sale, au rămas vii atât în conștiința evreilor, cât și a creștinilor, până în ziua de azi. Merită să medităm la ele: „Nu mă sili să te părăsesc și să mă duc de la tine; căci unde te vei duce tu, acolo voi merge și eu și unde vei trăi tu, voi trăi și eu; poporul tău va fi poporul meu și Dumnezeul tău va fi Dumnezeul meu; unde vei muri tu, voi muri și eu și voi fi îngropată acolo. Orice-mi va face Domnul, numai moartea mă va despărți de tine!" (Rut 1,16-17)

Înțelept este ca astăzi să ne uităm și în noi înșine. Această privire ne va ajuta să înțelegem cine suntem, ce suntem și ce potențial avem ascuns în noi. O privire serioasă ne va determina la smerenie și la mai multă apropiere de Dumnezeu.

„Celebrul fizician Albert Einstein călătorea într-o zi cu trenul, când controlorul veni și-i ceru biletul. Einstein s-a căutat în buzunare, biletul nu era acolo. S-a căutat în servietă, se uită pe bancheta pe care stătea dar nu găsi biletul. Controlorul, recunoscându-l pe omul de știință, spuse: „Domnule Einstein, eu știu cine sunteți și sunt sigur că v-ați cumpărat bilet. E în regulă". Și controlorul continuă cu alți pasageri. Tocmai când să treacă în celălalt vagon, se mai uită o dată în urmă, și-l văzu pe Einstein cum era aplecat în genunchi, căutând pe sub bancheta pe care a șezut. Controlorul s-a dus înapoi la Einstein și i-a spus din nou: „Domnule Einstein, fiți liniștit, nu vă îngrijorați, noi știm cine sunteți, eu știu cine sunteți, știu că v-ați cumpărat bilet, nu-l mai căutați!" Einstein îl privi pe controlor și spuse: „tinere, și eu știu cine sunt. Și eu știu că am luat bilet. Ce nu știu eu, este unde merg?!"

De Anul Nou, oamenii își doresc și își urează: Un An nou fericit! sau: La mulți ani cu sănătate și fericire! sau: Ani mulți și buni! Este firească și frumoasă urarea de mai sus, dar și întrebarea: Cine ne dăruiește ani mulți și buni, cu sănătate și fericire? Răspunsul omului credincios este acesta: Dumnezeu Cel Veșnic și Bun, izvorul vieții, al bucuriei și al fericirii.

Anul a trecut, vremea care a rămas ne apropie de bătrânețe, sfârșitul e neștiut, iar judecata lui Dumnezeu nu va întârzia. De aceea, fiecare dintre noi trebuie să înceapă neapărat o viață nouă în Iisus Hristos, care ne va dărui tuturor celor care ne rugăm, astăzi și în tot anul, sănătate și mântuire, pace și bucurie, să binecuvânteze familiile și activitățile noastre și să ne împlinească toate dorințele de bine, spre slava lui Dumnezeu și bucuria sfinților.

De Anul Nou, ce să vă urez, iubiții mei? Bogăție, glorii, onoruri, desfătări, plăceri?… Nimic sunt toate. „Deșertăciunea deșertăciunilor, toate sunt deșertăciune" (Ecleziastul 1, 2). Un singur lucru rămâne. Să credem în Hristos. Nu există un alt nume care poate să ne dea bucurie și nădejde pe perioada anului acesta; numai numele lui Iisus Hristos". Vă îmbrățișez cu mult drag și Vă spun tuturor „La mulți ani cu sănătate"!

 

Lasă un comentariu