Universul, Inima și...Rugăciunea

Distribuie pe:

„Cele mai bune informații pe care le avem cu referire la originea universului sunt exact acelea pe care le-aș fi predicat dacă aș fi avut la îndemână Biblia, incluzând cărțile lui Moise și Psalmii. Este evident că planul universului este al unei creații divine". (Declarație din New York Times, 12 martie 1978), Arno Penzias (1933 - ) fizician american, astronom, laureat NOBEL în fizică în anul 1978 (pentru descoperirea microundelor cosmice de fond, care a ajutat la stabilirea Bing Bang-lui și a teoriei cosmologiei). A studiat la Universitatea Columbia și City College of New York. A fost implicat în cercetările științifice de la această universitate, timp în care a fost distins și cu un doctorat. A fost ales membru al Academiei Americane de Arte și Științe; a primit Premiul de Excelență al Centrului Internațional din New York.

***

„Să păzim cu toată străjuirea inima noastră în tot ceasul, chiar și în clipa cea mai mică, dinspre gândurile care întunecă oglinda sufletului, în care obișnuiește să se întipărească și să se zugrăvească luminos Iisus Hristos, înțelepciunea și puterea lui Dumnezeu Tatăl. Și să căutăm neîncetat înlăuntrul inimii Împărăția Cerurilor, grăuntele de muștar, mărgăritarul și aluatul, și toate celelalte le vom afla în chip tainic, de ne vom curăți ochiul minții. De aceea Domnul nostru Iisus Hristos a zis; «Împărăția cerurilor este înlăuntrul vostru», arătând dumnezeirea care se află înlăuntrul inimii" (Fil. vol. IV, pag. . 129)

Filotei Sinaitul, autor patristic filocalic, viețuitor al Mănăstirii Maicii Domnului a Rugului Aprins de la Muntele Sinai. Datele biografice sunt mai puține fiindcă atât în Orient cât și în Occident, monahii aplicau un fel de autocenzură, care derivă din practica uitării de sine și a smereniei totale.

***

„Rugăciunea este liman pentru cei cuprinși de vifor, ancoră pentru cei asupriți de valuri, toiag pentru cei osteniți, comoară pentru cei săraci, adăpost pentru cei bogați, ajutor contra bolilor pentru cei slabi și apărarea sănătății pentru cei tari."

Fericitul Augustin (354-430), cel mai mare dintre părinții Bisericii latine, alături de Sf. Ieronim, Sf. Grigorie cel Mare și Sf. Abrozie. Cartea de bază este Confesiuni, care alături de Cetatea lui Dumnezeu formează opera fundamentală a Fericitului Augustin. Scrierile lui au contribuit la fundamentarea gândirii culturii medievale și moderne. Este considerat renumit prin faptele sale și uimitor prin ceea ce a scris. Este numit pe drept cuvânt „Doctor al Bisericii Creștine". Biserica Catolică l-a sanctificat și-l sărbătorește pe data de 28 august, iar Biserica Ortodoxă îl consideră numai „fericit" și-l prăznuiește pe data de 15 iunie.

P.S. Hristos? Detector de păcate, Infailibil. El confirmă ordinea morală în lume. Cine a mai spus ca El?: „Nu te osândesc pentru păcatele tale, mergi, dar acasă și nu mai păcătui. Mila biruiește judecata" (Iacob 2,13).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu