Cetatea din Saschiz va fi restaurată

Distribuie pe:

Comuna Saschiz, județul Mureș, în calitate de beneficiar, a încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management, și cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de Organism Intermediar, contractul de finanțare pentru proiectul cu titlul ,,Restaurarea cetății de refugiu sec. XIV din Saschiz, județul Mureș", finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, contract în valoare de 8.490.911,23 lei, din care 8.257.753,61 lei reprezintă finanțare nerambursabilă, iar 168.525,58 lei este valoarea contribuției proprii eligibile a beneficiarului. Termenul de implementare este finele anului 2019. Anunțul a fost făcut de primarul Ovidiu Șoaită, cu ocazia unei conferințe de presă desfășurată la Centrul local de informare și promovare turistică din Saschiz.

Obiectivul general al proiectului este restaurarea monumenului istoric din comuna Saschiz, respectiv - cetatea de refugiu - cu denumirea anterioară „Cetatea țărănească" și redarea acesteia publicului vizitator. Prin acest proiect pot fi restaurate toate zidurile, turnurile, scările, acoperișurile etc., ținându-se cont de păstrarea caracteristicilor artistice, istorice, arhitecturale ale obiectivului.

Potrivit legendei, aici ar exista o fântână adâncă de 60 de metri, de la care pornește un tunel ce face legătura dintre cetate și turnul din centrul satului, care ar putea fi refăcut pentru ca obiectivul să fie mai atractiv.

Lasă un comentariu