Catedrala Mântuirii Neamului va fi sfințită în acest an, de Sfântul Andrei

Distribuie pe:

Ziua sfințirii Catedralei Mântuirii Neamului a fost stabilită încă de la începutul anului 2017, în urma unei întâlniri între patriarhul Daniel și președintele Klaus Johannis, în timpul căreia s-a discutat despre programul Centenarului Marii Uniri.

Potrivit basilica.ro, inițial s-a propus ca sfințirea Catedralei Neamului să aibă loc chiar pe 1 Decembrie 2018, Ziua Națională a României și Ziua Centenarului, apoi s-a convenit că 30 noiembrie 2018, sărbătoarea Sfântului Andrei, Cel Întâi Chemat și ocrotitorul României, este mai potrivită.

„Imediat după sărbătoarea națională bisericească - Sfântul Andrei - vine sărbătoarea Zilei Naționale - 1 Decembrie, care se leagă, pentru că, atât unitatea de credință apostolică pe care o mărturisim, cât și unitatea de cuget și simțiri ca popor sunt arătate în aceste două zile mari și sfinte: 30 noiembrie și 1 Decembrie", a spus părintele patriarh Daniel.

„După cum este tradiția în astfel de evenimente majore pentru viața Bisericii Ortodoxe, la sfințirea Catedralei neamului vor fi invitați reprezentanți ai tuturor Bisericilor Ortodoxe Autocefale. Tradiționala concelebrare a Întâistătătorilor ortodocși care are loc în astfel de ocazii este atât o manifestare a bucuriei reciproce, cât și o mărturisire a unității de credință și a comuniunii liturgice.

Cel mai probabil, ceremonia de sfințire va fi condusă de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, care și-a manifestat disponibilitatea participării la acest eveniment important pentru viața românilor.

Importanța majoră, ca monument și simbol, a Catedralei Naționale este dată de hramul principal, sărbătoarea Înălțării Domnului, declarată în România și Zi a Eroilor, astfel Catedrala Mântuirii Neamului este un monument închinat tuturor eroilor români care și-au jertfit viața pentru credință, neam și patrie", scrie basilica.ro.

„Mai sunt încă multe lucrări de făcut. Avem o întârziere de două luni în grafic, dar sperăm că, prin credință puternică și multă rugăciune, vom ajunge să acoperim Catedrala și să pictăm cu icoane în mozaic Catapeteasma sau Iconostasul Mare.

S-a făcut deja proiectul, urmează licitația pentru echipele de pictori în tehnica mozaic, care vor lucra această Catapeteasmă. Ea va fi necesară pentru sfințire. Va fi sfințită Sfânta Masă și Catapeteasma sau Marele Iconostas", declara patriarhul Daniel, la finalul slujbei de Sfântul Apostol Andrei, din 30 noiembrie 2017.

Lasă un comentariu