DEPENDENȚA DE JOCURILE VIDEO, TULBURARE PSIHICĂ

Distribuie pe:

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) intenționează să includă dependența de jocuri video în lista tulburărilor psihice din sistemul de clasificare al bolilor ce urmează să fie publicat în acest an (2018).

Potrivit descopera.ro, în versiunea beta a celei de-a unsprezecea ediții actualizate a Clasificării Internaționale a Bolilor și Problemelor de Sănătate (ICD-11), dependența de jocuri a fost inclusă în categoria „tulburărilor mintale, comportamentale și de neurodezvoltare".

Pentru a justifica diagnosticul acestei afecțiuni, o persoană trebuie să manifeste o „tulburare de control asupra jocului", să acorde „o prioritate ridicată jocului până la nivelul la care acesta să prevaleze asupra altor interese și activități de zi cu zi" și să continue să joace „în ciuda apariției consecințelor negative".

Un astfel de model de comportament este suficient de grav pentru a rezulta o tulburare semnificativă a vieții personale, familiale, sociale, educaționale, ocupaționale sau a oricăror aspecte de funcționare.

OMS atenționează că, în ultimii ani, s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri de morți subite și de simptome fizice asociate jocurilor pe calculator.

Astfel, în 2014, o femeie în vârstă de 27 de ani din China, a decedat subit după ce s-a jucat pe calculator timp de zece ore fără întrerupere, iar în 2015 un tânăr în vârstă de 17 ani, din Rusia, a ajuns la camera de gardă a unui spital și a decedat ulterior, după ce a intrat în comă în timp ce se juca. El ar fi jucat jocuri video aproape continuu timp de... 22 de zile, întrerupându-se doar ca să doarmă și să mănânce. 

Lasă un comentariu