Băncile, obligate să elimine anumite comisioane pentru românii cu venituri mici!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 1032 din 28.12.2017, a fost publicată Legea nr. 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți cu servicii de bază, care va intra în vigoare la 27 ianuarie 2018 și care prevede că băncile sunt obligate să acorde anumite gratuități românilor cu venituri mici.

Potrivit actului normativ, din 27 ianuarie a.c., băncile nu vor mai putea percepe comisioane pentru conturile de plăți cu servicii de bază, atunci când este vorba de persoanele fizice cu venituri lunare sub 60% din câștigul salarial mediu brut (aproximativ 2.497 de lei, în prezent).

Concret, instituțiile de credit vor fi nevoite să ofere gratuit următoarele servicii: operațiunile necesare pentru deschiderea și închiderea unui cont de plăți; retragerile de numerar pe teritoriul Uniunii Europene (UE) dintr-un cont de plăți, la ghișeu sau la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al băncii.

Totodată, persoanele fizice cu venituri lunare sub 60% din câștigul salarial mediu brut sau care în ultimele șase luni au avut venituri cumulate până sub 60% din salariul mediu brut vor beneficia și de alte gratuități, cum ar fi serviciile de administrare de cont și serviciile ce permit depunerile de bani în cont. Retragerile de bani la ghișee sau bancomate vor fi gratuite doar în România, nu și în alte țări UE.

În cazul cetățenilor cu venituri mici, vor fi gratuite primele 10 operațiuni lunare de plată pe teritoriul UE (debitările directe, plățile cu cardul și transferurile de credit).

Băncile care încalcă aceste reguli vor fi amendate cu sume cuprinse între 10.000 și 50.000 de lei și vor fi obligate să restituie banii încasați ilegal, în caz contrar riscând amenzi între 50.000 și 100.000 de lei.

De constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se vor ocupa reprezentanții Protecției Consumatorilor, fie la sesizarea consumatorilor sau a asociațiilor de consumatori, fie din oficiu.

 

Lasă un comentariu