Iată, adevărata față a „statului paralel" pe care Budapesta, prin intermediul UDMR, și cu sprijinul iresponsabil al domnilor Dragnea și Tăriceanu, îl făuresc de zor, în inima României SITUAȚIA DE LA LICEUL TEOLOGIC ROMANO-CATOLIC DECLANȘEAZĂ „Cruciada"… p

Distribuie pe:

„Copiii noștri, de la vârste fragede, experimentează, într-o incertitudine totală, toate dezavantajele statutului de minoritar…"

Colectivul de Părinți - Grupul Civic pentru Liceul Catolic a trimis, sâmbătă, agenției ungare de presă MTI, scrisoarea deschisă adresată Președintelui României, Klaus Iohannis. Aceștia s-au adresat lui Iohannis, deoarece președintele a retrimis în Parlament pentru reexaminare modificarea Legii Învățământului, votată cu două săptămâni în urmă. Această modificare asigura condițiile legale ca parlamentul să reînființeze prin lege Liceul catolic.

În scrisoare, părinții reclamă că de peste un an de zile familiile celor 445 de copii sunt purtați prin tribunale și trebuie să suporte audierile procurorilor de la Direcția Națională Anticorupție (DNA). „Copiii noștri, de la vârste fragede, experimentează într-o incertitudine totală toate dezavantajele statutului de minoritar. Cu toate că România este stat de drept și Constituția garantează dreptul la educație în limba maternă și libera alegere a unității de învățământ, copiii noștri nu se pot bucura de aceste drepturi" - se arată în scrisoare.

Părinții cer sprijinul președintelui pentru copiii lor ca aceștia să primească toate drepturile ce le revin într-un stat de drept. Ei admit că la precedenta înființare a liceului s-au produs anumite greșeli, dar consideră că acestea nu pot fi motive pentru ca o comunitate să nu-și primească drepturile garantate prin lege.

„Nu dorim să luăm, ci dorim să adăugăm ceva la viitorul nostru comun. Așa putem noi construi cel mai bine, păstrând identitatea, cultura, credința și obiceiurile noastre. În felul acesta putem pune umărul la construirea unui viitor mai bogat și mai diversificat" - se arată în scrisoarea deschisă a colectivului de părinți.

Anul trecut, în luna octombrie, DNA a început să investigheze împrejurările în care a fost înființat în anul 2014 Liceul Teologic Romano-Catolic, iar în septembrie au fost puși sub acuzare Ștefan Someșan, fostul inspector școlar general și Zsolt Tamási, fostul director al liceului. Investigațiile procurorilor, precum și suspendarea de către Judecătorie a hotărârii Inspectoratului Școlar Județean Mureș referitoare la detaliile înființării liceului, au avut ca rezultat suspendarea funcționării ca instituție independentă a Liceului Teologic Romano-Catolic la începutul anului școlar curent.

Elevii și-au putut continua cursurile în aceeași clădire în care au învățat și în anii precedenți, aflată în proprietatea Bisericii Romano-Catolice, dar cadrul organizațional a fost asigurat prin intermediul Liceului Bolyai Farkas, instituție de învățământ cu predare în limba maghiară.

Ca urmare a acestei măsuri, Guvernul Ungariei a anunțat că în urma suspendării statutului juridic al acestei instituții de învățământ, nu va sprijini aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Mai târziu, Ungaria și-a retras intenția de veto după ce Liviu Dragnea, președintele Partidului Social Democrat l-a asigurat pe premierul Viktor Orbán de reînființarea liceului de la Târgu Mureș. (sursa- MTI, preluat de RADOR)

„Înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic s-a realizat prin încălcarea legislației în domeniu de către politicienii UDMR locali…"

Scrisoare deschisă adresată parlamentarilor Uniunii Salvați România

Ideea trimiterii acestei scrisori deschise către domniile voastre s-a conturat la momentul în care presa a anunțat că deputații PSD-ALDE și USR au votat legea care permite înființarea Liceului teologic romano catolic din Târgu-Mureș de către Parlamentul României. Nu gestul în sine al parlamentarilor USR care au votat acest proiect legislativ ne-a făcut să ne adresăm domniilor voastre (votul fiind atributul suveran al parlamentarului ales de popor), ci argumentația utilizată de colegii dumneavoastră pentru a justifica o asemenea decizie. În consecință, am considerat necesar să prezentăm unele detalii ale acestui caz complex, pentru a demonstra că acesta nu reprezintă altceva decât o bulă de săpun, în care elevi maghiari nevinovați au fost folosiți de diverse grupuri de interese strict în scop electoral, fără ca cineva să țină cont de așteptările lor.

De ce spunem acest lucru?

- Colegiul Național Unirea a funcționat întotdeauna cu un sistem de clase mixte, cu predare în limbile română și maghiară, în niciun moment nefiind afectat dreptul elevilor maghiari la educație în limba maternă;

- înființarea Liceului teologic romano-catolic în urmă cu câțiva ani de zile s-a realizat, prin încălcarea legislației în domeniu de către politicienii UDMR locali, fapt demonstrat de sentințele date de instanțele de judecată din județul Mureș și de faptul că DNA a trimis în judecată lideri locali români și maghiari pentru abuzurile comise;

- nu a existat niciodată o justificare reală, din partea inițiatorilor liceului în ceea ce privește necesitatea înființării liceului teologic. De ce spunem asta? Pentru că numărul de copii necesar constituirii instituției de învățământ era asigurat prin segregarea etnică a Colegiului Național Unirea, neexistând nici măcar un copil de naționalitate maghiară în municipiul Târgu- Mureș care să nu aibă unde învăța în limba maghiară, chiar și în cadrul învățământului confesional. Liceul Bolyai din Târgu Mureș asigură fără probleme învățământul confesional în limba maghiară, elevii care erau atrași de această vocație putându-se înscrie nestingheriți la această unitate de învățământ. Deci ne aflăm în situația în care inițiatorii proiectului, UDMR, nu au putut justifica, cu adevărat, înființarea Liceului teologic nici măcar pentru un copil, nemaivorbind că numărul minim de elevi pentru o astfel de instituție este de 300….asta în condițiile în care natalitatea este în scădere drastică în România, indiferent de etnie, iar copiii abia mai pot forma efective minime de elevi la instituțiile în care învață….

- UDMR nu a catadicsit niciodată, de la momentul declanșării anchetei DNA , să reia demersurile de înființare legală a Liceului teologic, deși îi este foarte ușor să realizeze majoritatea simplă în Consiliul local Târgu-Mureș, instituția în care se decide posibilitatea de înființare a LTRC. De ce nu a făcut niciodată acest lucru? Pentru a apăra soarta elevilor maghiari din municipiu?! Nici gând, ci pentru a specula, din plin, situația în propriul interes electoral, al lor dar și al Ungariei. Să nu uităm că primul protest, în stradă, pentru înființarea liceului teologic a fost organizat tocmai în timpul campaniei electorale din toamna anului 2016, evident situația reprezentând, probabil, o simplă coincidență…

În plus, un pic de scandal și părinți scoși în stradă servește de minune lor și Budapestei, pentru a demonstra, încă o dată, „atrocitățile" săvârșite de românii din Mureș asupra maghiarilor….ca să nu mai vorbim de faptul ca nici Papa Francisc nu ar putea să vină cu inima deschisă, așa cum l-a invitat președintele României, într-o țară care se „opune", din răsputeri, înființării unei școli catolice…;

- situația de la Liceul teologic a servit de minune intereselor Ungariei, aflată permanent într-un atac continuu la adresa valorilor României, Budapesta speculând la maximum situația de la LTRC, ascunzându-se în spatele elevilor maghiari nevinovați pentru a lansa atacuri dure la adresa Bucureștiului. Doar și la ei sunt alegeri anul viitor, și un pic de scandal nu strică deloc…mai ales când efortul depus este unul minim…..

- segregarea etnică a școlilor mixte din județul Mureș și, probabil, din toată Transilvania, este o marcă înregistrată UDMR, acest partid etnic fără scrupule acționând încă din anul 1990 pentru separarea definitivă a elevilor români de cei maghiari. Într-o Europă unită, în care diversitatea și interacțiunea multiculturală sunt principii de bază, UDMR a urmărit, permanent, despărțirea elevilor maghiari de cei români, de la grădiniță și până la doctorat, desființând zeci de școli mixte, cu largul concurs al politicienilor români. Nimeni nu a evaluat ce se va întâmpla, pe termen lung, în Transilvania, datorită acestei politici perfide. Un prim efect este dat de cunoașterea din ce în ce mai slabă a limbii române de către elevii maghiari…pusă evident, tot pe seama sistemului de învățământ românesc, care nu educă cum trebuie copiii de alte naționalități….probabil în timp aceste lucruri se vor accentua, copiii români și maghiari urmând a crește în lumi paralele și….de cele mai multe ori….cu unele valori antagonice…Al cui interes este oare acest lucru? Al României, al UDMR sau al Ungariei…?. Vă reamintim că în numeroase situații, politicienii ungari acuză acei etnici români și maghiari care vor să se căsătorească, susținând, într-un mod cât se poate de aberant, că aceste căsătorii mixte reprezintă sfârșitul maghiarimii din Transilvania…. și asta în Europa secolului XXI….

V-am prezentat aceste lucruri, stimați politicieni români, pentru a înțelege faptul că, din păcate, situația din municipiul Târgu-Mureș cu privire Liceul teologic romano-catolic este una relativ simplă, care s-ar fi putut rezolva fără probleme în Consiliul local Târgu-Mureș, dacă UDMR ar fi dorit să respecte, măcar de această dată, legislația de înființare a instituțiilor de învățământ. În ceea ce privește oportunitatea și necesitatea reală a unei asemenea școli, rezultată din segregarea etnică a unei instituții mixte, una din puținele rămase în Transilvania, lăsăm viitorul să își spună cuvântul… în speranța că veți decide anul viitor luând în calcul toate punctele de vedere referitoare la acest liceu teologic romano-catolic, vă urăm „Sărbători Fericite" și încheiem cu speranța că acest scandal legat în jurul unei probleme relativ artificiale va fi ultimul care va răscoli maghiarii și românii din municipiul Târgu-Mureș.

Lasă un comentariu