Omul, Moartea și...Mântuirea

Distribuie pe:

„De vrei, așadar, să te mântuiești și să vii la cunoștința adevărului, încearcă întotdeauna să te ridici peste lucrurile ce cad sub simțuri și să te lipești de Dumnezeu numai prin nădejde. Căci în felul acesta, privind uneori pe alături, fără să vrei, vei afla Domnii și Stăpânii războindu-te prin atacurile ce le vor da asupra ta. Dar biruindu-le prin rugăciune și rămânând cu bună nădejde, vei stărui în harul lui Dumnezeu, care izbăvește de urgia viitoare" (Fil. cap. I, pag. 330).

Marcu Ascetul (sec. IV), unul din marii părinți duhovnicești din secolul al IV-lea, în jurul anului 430. Se pare că a fost ucenic al Sf. Ioan Gură de Aur, fiind stareț până când, dorind viață pustnicească mai intensă în lupta duhovnicească, se retrage în pustie, până la moartea sa, către vârsta de 100 de ani. Scrierile lui au fost publicate în Filocalia Sf. Nicodim Aghiorâtul

***

„OMULE! NU UITA că Dumnezeu te-a trimis în lume să-L înlocuiești: să creezi, să dai sensuri lucrurilor, să duci începutul înainte. VEZI SĂ NU-ȚI PIERZI TIMPUL".

Constantin Noica (1908-1987), filosof, poet, eseist, publicist și scriitor român. Este membru post-mortem al Academiei Române din anul 1990. Fostul ministru țărănist Nicolae Noica, a fost nepotul filosofului Constantin Noica. Studiază la Berlin și Paris unde își ia doctoratul în filosofie. Este condamnat în „grupul Noica" la 25 de ani de pușcărie, din care execută 6 ani la Jilava. Se retrage la Păltiniș-Sibiu, unde casa îi devine loc de pelerinaj și dialog de tip socratic. Moare în 1987 și este înmormântat la schitul Păltiniș, de către mitropolitul Ardealului Antonie Plămădeală.

***

3, „MOARTEA este un fenomen ireversibil. Moartea demnă nu poate fi numită în sens creștin, decât aceea care a fost pregătită de către om deja din viață, prin acceptarea locuirii în el a Duhului lui Dumnezeu (Romani 8, 9) și prin lucrarea realizată împreună cu el. «Împărăția este înlăuntrul vostru» ne atenționează Hristos (Luca 17,21); subliniază că viața veșnică este cuprinsă în cea terestră, că nedesăvârșitul conține tainic și potențial desăvârșitul, că omul - de pe pământ deja - îl cuprinde pe Dumnezeu. «Moartea se pregătește din viață; lăsându-L pe Hristos - Viața, să lucreze în noi». «Cum să murim»". (Tabor, 2007).

Ștefan Iloaie (1968-), preot prof. univ. dr. al Facultății de Teologie Cluj-Napoca, director de departament, membru în Biroul Consiliului Profesoral, membru în Consiliul de conducere a Facultății de Teologie Cluj-Napoca

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu