SPECTACOLUL COSMIC

Distribuie pe:

Anul 2018 aduce cu sine, pentru iubitorii de astronomie, un adevărat spectacol cosmic compus din fenomene astronomice mai puțin obișnuite, și anume, o serie de cinci eclipse și trei comete. Dintre aceste evenimente, din România se vor putea observa două eclipse, ambele de Lună.

Pentru prima dată după 150 de ani, iubitorii de astronomie se pot delecta pe data de 31 ianuarie cu o eclipsă totală de Lună Albastră cu o durată de 1 oră și 17 minute, vizibilă din Asia, Australia, Pacific și vestul Americii. În România, această eclipsă va avea loc la ora 15.31, observabilă putând fi numai ieșirea Lunii din penumbra Pământului. Luna Albastră este denumirea pe care o primește cea de-a doua Lună plină care se produce în cursul aceleiași luni. Ultima eclipsă care a avut ca vedetă o Lună Albastră s-a produs la 31 martie 1866 și se va produce din nou abia la 31 decembrie 2028.

Mai norocoși vom fi pe data de 27 iulie, când, la ora 23.22 din România va fi vizibilă în întregime eclipsa totală de Lună care va dura 1 oră și 42 de minute. Pe lângă faptul că cele mai spectaculoase eclipse sunt cele totale, ele au o importanță deosebită, furnizând specialiștilor date privind atmosfera Pământului, gradul de poluare al acesteia, efectele radiației solare asupra atmosferei și multe altele, Luna reprezentând pentru aceștia un ecran de monitorizare a particularităților atmosferei Pământului.

Lasă un comentariu